13 Σεπτέμβριος 2020, 11:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2020, 11:09

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

  • Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο
    Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελόριζου θα παραστεί σήμερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε έξαρση.

Η ΠτΔ παρίσταται στη δοξολογία που γίνεται αυτήν την ώρα στο ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στη συνέχεια πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη συνέχεια, θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγίστης. Όπως έγινε γνωστό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού και στη συνέχεια θα μεταβεί στη νησίδα της Ρω όπου πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω».

Το απόγευμα θα επισκεφτεί χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο νησί του Καστελόριζου όπου και θα διανυκτερεύσει. Το πρωί της Δευτέρας θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού

Το νησί του Καστελόριζου ήταν το πρώτο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, όταν το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού. Στη συνέχεια, το Καστελόριζο οχυρώθηκε και έγινε από τους Άγγλους κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου.

Βομβαρδισμός του νησιού από γερμανικά αεροπλάνα
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το νησί, γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν πρόσφυγες, άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα της Παλαιστίνης. Όμως, η «Κυρά της Ρω», η Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί χρόνια συνήθιζε να κάνει.

Το 1945, οι Καστελοριζιοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές.

Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν πολλοί ντόπιοι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι. Τα ονόματα των νεκρών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ. Μαστής.