13 Σεπτέμβριος 2020, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2020, 10:29

Τζορτζ Τρελόαρ: Διαφορετική φέτος, λόγω κορονοϊού, η εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Αυστραλία

  • Τζορτζ Τρελόαρ: Διαφορετική φέτος, λόγω κορονοϊού, η εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Αυστραλία
    Η Samantha Mcintosh με τον Angelo Christofi στο μνημείο του George Devine Treloar (φωτ.: neoskosmos.com / Samantha Mcintosh)

Η ομογένεια στην Αυστραλία τίμησε και φέτος τον Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα που στήθηκε εις μνήμη του μεγάλου ανθρωπιστή από την κωμόπολη Μπαλαράτ της Βικτώρια που βοήθησε χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες από τον Πόντο, την ανατολική Θράκη και όλη τη Μικρασία.

Μπορεί οι εκδηλώσεις να είχαν διαφορετικό χαρακτήρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, η Επιτροπή Μνήμης George Treloar, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων της ελληνικής παροικίας (και όχι μόνο) από τον Πόντο, την Κρήτη, την Ίμβρο, κ.ά., τίμησαν τη μνήμη του ταγματάρχη Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, που έσωσε με το έργο του περίπου 108.000 ζωές.

Όπως αναφέρει το ομογενειακό μέσο neoskosmos.com, πριν από λίγες ημέρες, στις 8 Σεπτεμβρίου, μέσω Zoom, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης, με ομιλητές και προβολή ντοκιμαντέρ, καθώς και με συμβολική κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Τζορτζ Τρελόαρ στο Μπαλαράτ.

Συνδέθηκαν μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής εξήντα άτομα από την Αυστραλία αλλά και την Ελλάδα.

Επίσης, συμμετείχαν στην εκδήλωση οι απόγονοι του Αυστραλού ανθρωπιστή, ο David Treloar και η Eleanor Lace, καθώς και η γλύπτρια του αγάλματος Lis Johnson. Ακόμη, συμμετείχαν ο γερουσιαστής Lee Tarlamis, ο πρώην βουλευτής Bruce Mildenhall, η Arlene Bennett, πρόεδρος του Κέντρου Μνήμης Αυστραλών Νοσοκόμων, και ο Ange Kenos πρόεδρος του Essendon RSL.

Συμβολικό στεφάνι από τρία είδη φυτών
Οι συμμετέχοντες, μέσω βίντεο, παρακολούθησαν την σεμνή τελετή κατάθεσης στεφάνου που έκανε η δημοτική σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Μπαλαράτ Samantha McIntosh, με τον Angelo Christofi, εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας Μπαλαράτ. Το στεφάνι ήταν φτιαγμένο από τρία είδη φυτών με ιδιαίτερο συμβολισμό: με κλαδιά φουντουκιάς που συμβολίζουν την περιοχή του Πόντου, με κλαδιά ελαιόδεντρου (το ελληνικό σύμβολο ειρήνης), και με κλαδιά της αυστραλιανής ακακίας (σύμβολο της αναγέννησης και του μέλλοντος).

Η Λίτσα Αθανασιάδη, εκ μέρους της επιτροπής, μίλησε για τη δημιουργία του νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του George Devine Treloar, αλλά και τη δημιουργία του μνημείου από τον σκηνοθέτη John Irwin. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Penny Tsombanopoulos, εκ μέρους της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, καθώς και οι κυρίες Λίτσα Αθανασιάδη και Χριστίνα Δεποτέρη εκ μέρους της επιτροπής.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή ανθρώπων από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το χωριό Θρυλόριο Ροδόπης που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες, που βοήθησε ο George Treloar πριν από εκατό χρόνια περίπου. Η Σουμέλα Σαββίδου από το Θρυλόριο έστειλε τα θερμά της συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες.