13 Σεπτέμβριος 2020, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2020, 09:18

Το «Oruç Reis» στην Αττάλεια – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX

  • Το «Oruç Reis» στην Αττάλεια – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX
    Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» (φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

Στην Αττάλεια έφτασε το τουρκικό πλοίο «Oruç Reis», όπως φαίνεται από τον ιστότοπο Marine Traffic, ο οποίος καταγράφει δορυφορικά το στίγμα των πλοίων. Το ερευνητικό σκάφος μάζεψε τα καλώδια του και χάραξε ρότα για τις τουρκικές ακτές από χθες το βράδυ.

Η παράνομη τουρκική NAVTEX για το «Oruç Reis», που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε τη χρονική περίοδο 2 έως 12 Σεπτεμβρίου, δεν ανανεώθηκε το Σάββατο.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν αυτή η κίνηση φανερώνει αναδίπλωση της Άγκυρας καθώς πιέζεται πλέον διπλωματικά για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ που βρίσκονται στο τραπέζι, ή αποτελεί ένα ακόμη παιχνίδι τακτικής από την Τουρκία.

Όπως αναφέρει το skai.gr, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak υποστηρίζει ότι η απόφαση για την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Τουρκία και η μη ανανέωση της NAVTEX ελήφθη λόγω των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί ότι μαζί με το «Ορούτς Ρέις», που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του περασμένου μήνα, έφυγαν από την περιοχή και δύο συνοδευτικά σκάφη, το «Ataman» και το «Cengis Han».