13 Σεπτέμβριος 2020, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2020, 08:39

Στην τελική επεξεργασία η λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας

  • Στην τελική επεξεργασία η λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας
    Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Την ώρα που η Τουρκία, είτε διά στόματος του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε μέσω κορυφαίων υπουργών και αξιωματούχων, φροντίζει να συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην τελική επεξεργασία από την αρμόδια Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ βρίσκεται η λίστα των κυρώσεων.

Η τελική επικύρωση θα γίνει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, που θα συνεδριάσει για την Τουρκία και την Κίνα.

Πληροφορίες της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα είναι στοχευμένα, εστιασμένα σε τομείς εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εφαρμόζονται κλιμακωτά και θα αναπροσδιορίζονται ανάλογα με την συμπεριφορά της Άγκυρας. Αρχικά θα περιλαμβάνουν:

  • ταξιδιωτικούς περιορισμούς προσώπων προς χώρες της ΕΕ,
  • πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις,
  • αποκλεισμό προμηθειών, και
  • περιορισμούς στον ελλιμενισμό σκαφών που συμμετέχουν στα παράνομα Τουρκικά προγράμματα ερευνών και γεωτρήσεων.

Το μπαράζ των πιο πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων –την ώρα που η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας και λόγω των «υψηλών επιπέδων γεωπολιτικού κινδύνου»–, περιλαμβάνει την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και στον Εμανουέλ Μακρόν, την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διάλογο χωρίς όρους, και την προτροπή του Χουλουσί Ακάρ προς την Ελλάδα «να σωπάσει για να μην γίνει μεζές».