12 Σεπτέμβριος 2020, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2020, 21:11

Τα 12 μέτρα του Μητσοτάκη για την οικονομία – Αναδρομικά, ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, εργασία

 • Τα 12 μέτρα του Μητσοτάκη για την οικονομία – Αναδρομικά, ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, εργασία
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας, και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρωθυπουργός.

Παρουσιάζοντας την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σταθερά βήματα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται.

Σχετικά με τον κορονοϊό υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο λειτούργησε σε συνδυασμό με τις οδηγίες των ειδικών και την υπευθυνότητα των πολιτών, ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η Άγκυρα ναρκοθετεί την ειρήνη σε όλη τη Μεσόγειο, απειλώντας τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

«Αυτοπεποίθηση» το σύνθημα
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν παγίδες αλλά και ευκαιρίες, γι’ αυτό και απαιτούνται όχι μόνο μακροπρόθεσμο πλάνο αλλά και άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

«Το πρόγραμμα της δράσης μας έχει κοινό σύνθημα: αυτοπεποίθηση. Και δύο κεφάλαια ισάριθμα των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, της αυτοπεποίθησης στην άμυνα, της αυτοπεποίθησης στην υγεία και την οικονομία», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε έξι αποφάσεις που, όπως είπε «πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων». Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά μαχητικών Ραφάλ και φρεγατών, τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων, καθώς και 15.000 προσλήψεις σε ορίζοντα πενταετίας.

Δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα. Τέσσερις από τις πρωτοβουλίες στηρίζουν την εργασία, τρεις τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις και πέντε το εισόδημα των πιο αδύναμων πολιτών.

Συγκεκριμένα:

 1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
 2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ’ αρχάς για ένα έτος, το 2021.
 3. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητας. Προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.
 4. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
 5. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ., ενώ δρομολογείται και ο 4ος κύκλος για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.
 6. Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
 7. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
 8. Καταργείται αμέσως και σε μόνιμη βάση ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά.
 9. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, φορολογική και ασφαλιστική.
 10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.
 11. Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.
 12. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν, και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.