11 Σεπτέμβριος 2020, 22:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2020, 21:39

Θεσσαλονίκη: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει ιστορίες της πόλης στα φετινά ψηφιακά «Δημήτρια»

  • Θεσσαλονίκη: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει ιστορίες της πόλης στα φετινά ψηφιακά «Δημήτρια»
    Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μη με ξεχάσετε… Στις 8 Απριλίου 1943, η Νεάμα Καζές γράφει από τα γκέτο της Θεσσαλονίκης στα παιδιά της Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα. Είναι ο τίτλος του βιβλίου του Λεόν Σαλτιέλ που επέλεξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά στα φετινά ψηφιακής μορφής «55α Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης.

Η συμβολική παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας συνίσταται στη μαγνητοσκοπημένη ανάγνωση και στη συνέχεια προβολή στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ των «Δημητρίων», μέρους των επιστολών που συνθέτουν το βιβλίο.

Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών Δημητρίων έχει κοινή θεματική τον όρο (και την ουσία του): «distances» (αποστάσεις).

Το βιβλίο Μη με ξεχάσετε του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν από την αναχώρησή τους για το Άουσβιτς. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα.

Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια την αποστολέα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα «τρένα του θανάτου» είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίργκεναου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει δύο ακόμη επιστολές που εστάλησαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου του 1943, όπου πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του Ολοκαυτώματος.

Η αλληλογραφία της Νεάμα περιλαμβάνει δεκατρείς επιστολές που βρέθηκαν μόλις το 1990.

Τα «55α Δημήτρια» θα πραγματοποιηθούν-μεταδοθούν διαδικτυακά (λόγω της πανδημίας) από τις 5 έως τις 26 Οκτωβρίου. Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει τα φετινά «Δημήτρια» είναι διαδραστική, τετράγλωσση, φιλική σε κάθε χρήστη, εύκολα προσβάσιμη από κάθε τύπο φορητής συσκευής και εμπλουτισμένη με πρωτότυπη μουσική, ενώ η εγγραφή των χρηστών για την παρακολούθηση όλων των παραστάσεων θα είναι δωρεάν. Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο που πέθανε πρόσφατα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.