11 Σεπτέμβριος 2020, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2020, 17:48

Με στοχευμένο πακέτο στήριξης ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

  • Με στοχευμένο πακέτο στήριξης ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Με τέσσερα μεγάλα θέματα ανοιχτά –την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, την κρίση στη Μόρια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία– ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φετινή ΔΕΘ, που έγινε Thessaloniki Helexpo Forum, δεν μοιάζει με καμία άλλη λόγω της πανδημίας, ωστόσο αυτό δεν μειώνεται τις… προσδοκίες για τις φθινοπωρινές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» περιλαμβάνει την αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ό,τι ανακοινωθεί αναμένεται να είναι στοχευμένο, με έμφαση στη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αλλά και νοικοκυριών.

Ήδη έως το τέλος του έτους υπολογίζονται ακόμα 10 δισ. ευρώ να «πέσουν στην αγορά», είτε μέσω μέτρων όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, είτε μέσω των υπαρχόντων εργαλείων παροχής ρευστότητας. Το ενδιαφέρον, όμως, εστιάζεται στις παρεμβάσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αποφυγή απολύσεων. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μετά και τη πρώτη μείωση που έγινε τον Ιούνιο.

Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης, δεδομένων των συνθηκών εξετάζεται αν το 2021 θα ξεκινήσει μια μείωση της τάξεως του 30-50% και το αν αυτή θα είναι οριζόντια ή στοχευμένη στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Παράταση φαίνεται ότι θα πάρουν κάποιες παροδικές μειώσεις φόρων, όπως του ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και η μειωμένη προκαταβολή φόρου.

Στον οικονομικό χάρτη παραμένουν η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, καθώς και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Στα όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σάββατο, περιλαμβάνονται το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων ύψους 1,4 δισ. ευρώ φέτος, αλλά και οι εξαγγελίες για το πώς θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με τα Επιτελεία να έχουν ήδη ετοιμάσει τη λίστα για το ντιλ με τη Γαλλία.

Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo, και στις 19:00 θα μιλήσει στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.