10 Σεπτέμβριος 2020, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2020, 12:37

Έκτακτες συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit

  • Έκτακτες συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit
    Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Στο Λονδίνο εκτάκτως για συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του θα μεταβεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών.

Χθες η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο που αναθεωρεί εν μέρει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Brexit.

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου (περιλαμβάνει και ειδικές ρυθμίσεις για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας), εξανεμίζει κάθε ελπίδα για εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ ζητά αποσαφηνίσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν κάλεσε τη Βρετανία να εγκαταλείψει το σχέδιό της, λέγοντας στους Financial Times ότι δεν είναι σαφές τώρα εάν ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί μια εμπορική συμφωνία. «Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί ούτως ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να προσφέρει ουσιαστικές διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές», ανέφερε.

Ο Μίχολ Μάρτιν, που συνομίλησε χθες με τον Βρετανό ομόλογό του, σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος πως σε αυτή τη φάση το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες μπορούν να δώσουν τα χέρια.