9 Σεπτέμβριος 2020, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2020, 09:51

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φωτιά στη Μόρια – Φόβοι και για τον κορονοϊό

  • Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φωτιά στη Μόρια – Φόβοι και για τον κορονοϊό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φωτιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το ΚΥΤ της Μόριας προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας μέσω της ΕΡΤ, λίγο προτού ξεκινήσει η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διερευνάται το πώς ξεκίνησαν οι φωτιές, αλλά και γιατί η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, χρειάστηκε η συνδρομή των ΜΑΤ ώστε οι πυροσβεστικές δυνάμεις να μπορέσουν να προσεγγίσουν τη φωτιά, που είχε πολλές εστίες, σε διάφορα σημεία εντός και εκτός του ΚΥΤ.

Πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούσαν στο Κέντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στο δρόμο. Ανάμεσά τους και τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, θα απαγορευθεί η απομάκρυνση από τη Λέσβο όσων διέμεναν στη Μόρια ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Αφορμή για τη χθεσινή εξέγερση, κατά τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ήταν η γνωστοποίηση των κρουσμάτων και η πρόθεση να μπουν σε απομόνωση όσοι βρέθηκαν θετικοί μαζί με τις οικογένειές τους και τις στενές επαφές τους, σε χώρους αποθήκης στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το καμπ (το οποίο άλλωστε ήταν σε υγειονομικό αποκλεισμό)· γρήγορα οι αρνητές της καραντίνας ήρθαν σε σύγκρουση με άλλους που επεσήμαναν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ κάποιες ομάδες προσφύγων και μεταναστών προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα στο ΚΥΤ φοβούμενοι ότι μπορεί να μολυνθούν.