8 Σεπτέμβριος 2020, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2020, 13:46

Σταϊκούρας: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων

  • Σταϊκούρας: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τρεις προτεραιότητες πάνω στις οποίες πρέπει να ισορροπήσει ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας επίσης ότι οι ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα έρθουν εντός της εβδομάδας.

«Πρέπει ταυτόχρονα να ισορροπήσουμε πάνω σε τρεις προτεραιότητες: τις μειώσεις των φόρων (παροδικές ή μόνιμες), τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας, επιχειρήσεων και εργαζόμενων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουν γίνει συζητήσεις και στα τρία πεδία και υπάρχει δυνατότητα συστηματικής ενίσχυσης και των τριών πυλώνων. Το πότε θα γίνει η εκροή των πόρων εξαρτάται από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εμείς πάντως ως υπουργείο Οικονομικών μπορούμε να ενισχύσουμε και τους τρεις αυτούς πυλώνες μέσα στο 2020» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων υποστήριξε πως εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις. «Το επόμενο διάστημα, σεβόμενοι τις αποφάσεις, θα δώσουμε 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Θα δοθεί το συντομότερο δυνατόν, το πότε θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας», είπε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες που έρχονται στο πλαίσιο της επερχόμενης ΔΕΘ, τονίζοντας πως πρέπει να περιμένουμε ένα ρεαλιστικό πακέτο. «Μιλάμε για επανάληψη, επέκταση, εμπλουτισμό και διεύρυνση των μέτρων», δήλωσε, αναφέροντας ενδεικτικά την επέκταση του προγράμματος αναστολής εργασίας για συγκεκριμένους κλάδους για έναν μήνα και το πρόγραμμα Συνεργασία μέχρι τέλους του έτους, νέο πρόγραμμα για εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και ειδική πρόβλεψη για καλλιτέχνες και ξεναγούς.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ που θα δίνει και σε άλλες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντλήσουν πόρους. Ειδικότερα, ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και θα δώσει ανάσα κυρίως στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς πολλές από αυτές δεν είδαν ούτε την καλοκαιρινή περίοδο ενίσχυση του τζίρου τους μετά και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.