8 Σεπτέμβριος 2020, 00:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2020, 01:10

Ο Ερντογάν απειλεί με βαρύ τίμημα όλους όσοι σηκώνουν ανάστημα στην Τουρκία (βίντεο)

  • Ο Ερντογάν απειλεί με βαρύ τίμημα όλους όσοι σηκώνουν ανάστημα στην Τουρκία (βίντεο)
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

Μέρα με τη μέρα, αντί να αναδιπλώνονται καθώς κλείνει η θηλιά γύρω από το λαιμό τους, ο Τούρκος πρόεδρος, υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας εκτοξεύουν όλο και περισσότερες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Την σχεδόν πεντάωρη συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ακολούθησε το γνωστό ντελίριο απειλών προς την Ελλάδα, με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο.

«Εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια του λαού τους θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «εάν χρειαστεί η Τουρκία έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει την διπλωματία και τον στρατό της».

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «είδαμε πως κινήθηκαν για τα συμφέροντά τους πολλές χώρες μόλις κινητοποιηθήκαμε για την ασφάλεια των συνόρων μας στον νότο». «Βλέπουμε με πόνο τις προσπάθειες για επέκταση της αδικίας που εφαρμόζεται εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υποστήριξε ότι χάρη στο σημείο που έφεραν την πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας έχουν τη δυνατότητα να την προστατεύσουν υπό όλες τις συνθήκες. «Στην Ανατολική Μεσόγειο χαλάσαμε τα παιχνίδια εκείνων που προσπάθησαν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έφτασε στο σημείο να έχει λόγο στην περιοχή και στον κόσμο, προσθέτοντας ότι εάν χρειαστεί έχει την υποδομή και τη θέληση να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τόσο την διπλωματία της όσο και την στρατιωτική της ισχύ. 

«Εκείνοι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς να παίρνουν παραδείγματα από την ιστορία, τελικά θα αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα. Όταν έρθει η ώρα φοβάμαι πως εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των πολιτών τους, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων», ανέφερε. Μάλιστα έκανε σύσταση προς κάθε ενδιαφερόμενο: «Τους συνιστώ να μελετήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις μας των τελευταίων τεσσάρων χρόνων».

Ο Ερντογάν έσπευσε να πει ότι «Αναμένουμε από τις χώρες τις ΕΕ οι οποίες αν και δεν μπόρεσαν να δώσουν καλές εξετάσεις στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη, να ακολουθήσουν μια συνεπή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία όπως και στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων, έτσι και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει μέχρι τέλους την αποφασιστική της στάση και την ενεργή πολιτική της.


Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του NATO Στιούαρτ Πιτς με τον Χουλουσί Ακάρ (φωτ.: twitter.com/tcsavunma)

«Η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο»
Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε, νωρίτερα, επαναλάβει στον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του NATO Στιούαρτ Πιτς, πως η Άγκυρα έχει την ικανότητα να προστατεύει «τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου». Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χαιρετίζεται η πρόσκληση του γγ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ για διάλογο με την Ελλάδα.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «Η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει –όπως έκανε πάντα– τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιάλειπτα μέχρι σήμερα».