6 Σεπτέμβριος 2020, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2020, 21:04

Ανοίγουν τα σχολεία: Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορονοϊό

  • Ανοίγουν τα σχολεία: Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορονοϊό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ απέστειλε στις εκπαιδευτικές μονάδες αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των μαθητών και των καθηγητών, σημειώνοντας ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε συνδυασμό με την εναλλάξ παρουσία στο σχολείο μέρους των μαθητών μπορεί να απαιτηθούν αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν, είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές.

Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα προφύλαξης που είναι:

  • Η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όσο είναι δυνατό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με σταθερές ομάδες παιδιών που συστηματικά δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους
  • Η συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού).
  • Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση.
  • Ο καλός αερισμός των αιθουσών, η καθαριότητα των χώρων και η τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.
  • Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο
  • Η απουσία από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με Covid-19, που είναι: δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες, ρίγος, πονοκέφαλος, δυσκαταποσία, ρινική καταρροή/συμφόρηση, ναυτία/έμετος, κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις.

Χρήση μάσκας
Ο ΕΟΔΥ προτείνει κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας στην τάξη οι εκπαιδευτικοί σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας».

Όπως τονίζει, η χρήση μάσκας προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF ως μέρος ενός συνόλου μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης συγκεκριμένων αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένων του SARS-CoV-2 και της γρίπης.

«Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από τη μετάδοση της λοίμωξης», προσθέτει.

  • Δείτε ΕΔΩ τις αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την εκπαιδευτική κοινότητα.