6 Σεπτέμβριος 2020, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2020, 12:26

Τα Σεπτεμβριανά του 1955 σε ένα μεγάλο αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

  • Τα Σεπτεμβριανά του 1955 σε ένα μεγάλο αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
    Το «Εμπρός» του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 1955 (πηγή: αρχείο Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών)

Ως την «τρίτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης» έχουν χαρακτηρίσει οι ιστορικοί τα Σεπτεμβριανά του 1955, την ελληνική εκδοχή της Νύχτας των Κρυστάλλων που ξεκίνησε στις 6 και ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η νύχτα που πλήγωσε βαθιά την κοινότητα των Ρωμιών της Πόλης θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκπομπής «Αποσκευές» του A’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Σήμερα, από τις 22:00 έως τις 00:00, ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης σε συνεργασία με το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών θα παρουσιάσουν ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στο οργανωμένο πογκρόμ κατά των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων.

Στο στούντιο θα βρίσκεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργος Λεύκαρος. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν οι μαρτυρίες των: Αλέκου Παπαδόπουλου, διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας Εμπρός, Διονύση Αγγελόπουλου, πρώην προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, Θεμιστοκλή Παχόπουλου, πρώην προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και του Ιωσήφ Κωνσταντινίδη, μέλος ΔΣ των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών.

Από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ θα παρουσιαστούν οι μαρτυρίες του φωτογράφου του Πατριαρχείου Δημήτρη Καλούμενου, του δημοσιογράφου Γιώργου Καράγιωργα, και του γιατρού Φίλιππου Ιωαννίδη.