6 Σεπτέμβριος 2020, 09:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2020, 08:43

ΕΝΦΙΑ 2020: Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν σε επιπλέον χρεώσεις

  • Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Άνοιξε η τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών
    (Φωτ.: Flickr)

Στην τελική ευθεία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για το 2020 έχει μπει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φορολογούμενοι (υπολογίζονται σε 6,3 εκατ.) θα πληρώσουν τα ίδια ποσά με πέρσι, αφού ο φόρος θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο, εντούτοις για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες δεν θα αποφύγουν τις άδικες χρεώσεις λόγω λαθών ή παραλείψεων.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης την 1η Ιανουαρίου 2020 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. Έτσι θα εξαλείψουν τις άδικες υπερχρεώσεις και στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ των ετών 2014-2019, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσουν και από τις φετινές άδικες επιβαρύνσεις.

Τα πιο συχνά λάθη αφορούν:

  • Τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60%.
  • Τα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Εξαιρούνται τα γεωργικά κτίσματα, οι αποθήκες και η επαγγελματική στέγη.
  • Τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Εάν οι βοηθητικοί χώροι καταχωριστούν ως κύριοι χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90%. Συχνά επίσης έχει παρατηρηθεί η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου.

Συχνές παραλείψεις:

  • Αν έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθεί τίποτε, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς καμία έκπτωση.
  • Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.
  • Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.