5 Σεπτέμβριος 2020, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2020, 16:38

Αυστρία: Η Τουρκία χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο σε βάρος της Ελλάδας

  • Αυστρία: Η Τουρκία χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο σε βάρος της Ελλάδας
    Δημοσιογράφος που φοράει χειρουργική μάσκα φωτογραφίζεται κοντά στον Αυστριακό καγκελάριο Σεβάστιαν Κουρτς, στη Βιένη (φωτ.: EPA / HELMUT FOHRINGER / POOL)

Η παράνομη δράση της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα που στόχο έχει να προκαλέσει κακό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, είναι γνωστή σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι γνωρίζουν ποια είναι η Τουρκία. Και τώρα πια δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά και την ασφάλεια των υπολοίπων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο κατά της Ευρώπης και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο σε βάρος της Ελλάδας.

Οι γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος είναι «απολύτως ανεπίτρεπτες», το ίδιο και η χρησιμοποίηση των μεταναστών ως όπλο, δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».

Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας». «Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση», προσθέτει.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την εκβιαστική πολιτική του Τούρκου προέδρου», ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι η ΕΕ «πρέπει επιτέλους να εμφανιστεί ενωμένη και αποφασισμένη».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα ευχόταν «να αποκτήσουμε επιτέλους ως ΕΕ το θάρρος να αντισταθούμε στον Ερντογάν και να μην επιτρέψουμε στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο πρόεδρο». Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier ότι «η Τουρκία ζει από τον ευρωπαϊκό τουρισμό και από τις οικονομικές συναλλαγές με την ΕΕ» και ότι «η Τουρκία είναι απολύτως τρωτή. Όμως το θέμα δεν είναι να τραυματίσουμε κάποιον, αλλά το να δείξουμε τις κόκκινες γραμμές μας».

«Εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο», προειδοποιεί με κάθε σαφήνεια ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ανταποκριτή Δημήτρη Δημητρακούδη.