5 Σεπτέμβριος 2020, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2020, 16:54

Πέθανε ο Πόντιος καθηγητής βυζαντινής μουσικής Γεώργιος Κακουλίδης

  • Πέθανε ο Πόντιος καθηγητής βυζαντινής μουσικής Γεώργιος Κακουλίδης
    Ο Γεώργιος Κακουλίδης (δεξιά) βραβεύεται από τον Γεώργιο Δάλκο των Αθηναίων Υμνωδών για το έργο του (φωτ.: Facebook / Γεώργιος Κακουλίδης)

Ένας σπουδαίος Πόντιος έφυγε. Ο πρωτοψάλτης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής, χοράρχης και συγγραφέας μουσικών μαθημάτων Γεώργιος Κακουλίδης δεν είναι πια εδώ. Άφησε την τελευταία του πνοή, χθες, σε ηλικία 85 ετών, βυθίζοντας την βιολογική και μουσική οικογένειά του στη θλίψη. Ο «Δάσκαλος» όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν, έχασε τη μάχη με το θάνατο μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», λόγω των χρόνιων καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων που τον ταλαιπωρούσαν.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στο Ολυμπιακό Χωριό, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Η ταφή του θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο του Δήμου Αχαρνών.


Μια ιστορική φωτογραφία από εκδήλωση των Αθηναίων Υμνωδών και καλεσμένους τον Γεώργιο Κακουλίδη και γνωστούς ψάλτες των Αθηνών

Ποιος ήταν
Ο διακεκριμένος καλλίφωνος πρωτοψάλτης, καθηγητής της βυζαντινής μουσικής, χοράρχης και συγγραφέας μουσικών μαθημάτων γεννήθηκε στη Δράμα από γονείς πρόσφυγες του Πόντου το 1935. Από μικρή ηλικία μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη από τον πατέρα του Ιωάννη, ο οποίος υπήρξε κατ' επάγγελμα ιεροψάλτης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του δίπλα στον αείμνηστο καλλίφωνο πρωτοψάλτη και ταλαντούχο μουσικό, αδελφό του Νίκο. Παρακολούθησε επίσης επί έξι χρόνια θεωρητικά μαθήματα βυζαντινής και δημοτικής μουσικής κοντά στον σύγχρονο και καταξιωμένο μουσικολόγο της ελληνικής μουσικής Σίμωνα Καρρά.

Το 1963 ίδρυσε στην Αθήνα τη «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία» και το 1975 ίδρυσε την 20μελή μικτή Ποντιακή Χορωδία, καταγράφοντας συγχρόνως τα τραγούδια από γέροντες και παλαιούς τραγουδιστές σε Βυζαντινή Σημειογραφία για πιστότερη απόδοση της ακουστικής δημοτικής μας παράδοσης.

Από το 1977 υπήρξε τακτικός συνεργάτης του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης σε εκπομπές βυζαντινής και δημοτικής μουσικής. Από το 1984 άρχισε τη συγγραφή και την έκδοση μέχρι και σήμερα δεκατριών μουσικών βιβλίων, τα οποία και ηχογράφησε. Έχει κληθεί κατά καιρούς στην Αμερική, όπου έχει δώσει συναυλίες με τη χορωδία του, και δίδαξε βυζαντινή και δημοτική μουσική σε διάφορες πόλεις. Η χορωδία του έλαβε μέρος σε συναυλίες βυζαντινής, ποντιακής και δημοτικής μουσικής και στο φεστιβάλ Αθηνών τα έτη 2000-2004.

Καλλίφωνος, με σεμνό ιεροπρεπές εκκλησιαστικό ύφος, ο Γεώργιος Κακουλίδης ήταν για την εποχή μας μια εξέχουσα ψαλτική φυσιογνωμία με εξαίρετο ήθος και αρετή, με πολύ αξιόλογο μουσικό έργο και σημαντική προσφορά στην ελληνική μας μουσική.