5 Σεπτέμβριος 2020, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2020, 09:07

Ματιές στο παρελθόν με την ποντιακή εφημερίδα «Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης»

  • Ματιές στο παρελθόν με την ποντιακή εφημερίδα «Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης»
    Εικόνα από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του σωματείου με τα μέλη και τους φίλους του, εγκαινιάζει έναν κύκλο τακτικών «ανακοινώσεων», υπό τον τίτλο «60 χρόνια πίσω...Η ζωή της Ευξείνου Λέσχης μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης». 

Συγκεκριμένα, όπως κάνει γνωστό η ΕΛΘ σε χθεσινή ανακοίνωσή της που υπογράφουν για το Διοικητικό Συμβούλιο ο πρόεδρος Γιώργος Λυσαρίδης και η γενική γραμματέας Ανατολή Μεντεσίδου, από τον προσεχή Νοέμβριο και κάθε μήνα θα αποστέλλει φωτοτυπημένο αντίγραφο του φύλλου της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, από τον αντίστοιχο μήνα του 1960 (πρώτου χρόνου έκδοσης), του 1961, κ.ο.κ. 

Από την ανάγνωση του περιεχομένου κάθε φύλλου θα αναδεικνύονται πολλά στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του σωματείου στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο θα επανέρχονται στο προσκήνιο ενδιαφέροντα άρθρα, ανακοινώσεις, επιστολές, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, διηγήματα, ποιήματα κλπ., όπου αποτυπώνονται οι σημαντικές δράσεις της Ευξείνου Λέσχης, την εποχή εκείνη. Αναδεικνύεται, επίσης, η εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, καθώς και οι οραματισμοί των ανθρώπων της.

Χθες, το ιστορικό σωματείο ανέσυρε από το αρχείο το πρώτο φύλλο (αριθ. 1, Ιούνιος 1960) της εφημερίδας, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Εντός των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, θα ακολουθήσουν τα πρώτα φύλλα των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 1960. 

Η απόφαση για την έκδοση της εφημερίδας
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την έκδοση εφημερίδας ελήφθη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 9ης Οκτωβρίου 1959. Δείτε (εδώ και εδώ) το σχετικό απόσπασμα από το αντίστοιχο πρακτικό (βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων ΔΣ).

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η ΕΛΘ αναφέρει πως σύντομα «θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της ταξινόμησης-καταλογογράφησης όλων των βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας και, συγχρόνως, να σας ενημερώνουμε για τον τρόπο ελεύθερης πρόσβασης στο περιεχόμενό της, από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσα από την υπό κατασκευή νέα ιστοσελίδα μας, καθώς και τη λειτουργία ''αναγνωστηρίου'' στο εντευκτήριό μας».