4 Σεπτέμβριος 2020, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2020, 20:39

Συνάντηση Δένδια-Γκουτέρες: Επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

  • Συνάντηση Δένδια-Γκουτέρες: Επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ
    Εικόνα από τη συνάντηση Δένδια-Γκουτέρες (φωτ.: Twitter / Υπουργείο Εξωτερικών)

Την ευκαιρία να εξηγήσει «τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» και «πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή», είχε ο σήμερα ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του, ανέφερε ακόμη ότι τέθηκε επί τάπητος η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά έδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Επιπλέον, παρέδωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, «με την παράκληση του πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ακόμη, είπε ο Ν. Δένδιας, «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές ''εκλογές''».

Έγγραφο Στόλτενμπεργκ
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη από το έγγραφο που προσκόμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία.

»Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Για το αν στις σκέψεις της Ελλάδας υπάρχει η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ο Ν. Δένδιας απάντησε:«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».