4 Σεπτέμβριος 2020, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2020, 12:06

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις (βίντεο)

  • Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις (βίντεο)
    O Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κ.Ε. του Κ.Κ. της Κίνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση αποτελεί η παράνομη δράση της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που σήμερα επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο με την Άγκυρα, για συγκεκριμένο θέμα αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν σταματήσει να απειλεί, να προκαλεί και να παραβιάζει στο διεθνές δίκαιο.

Το μυστικό για να αρχίσει διάλογος κρύβεται σε έξι καθαρές λέξεις, είπε ο πρωθυπουργός: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «Από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατώ μια, με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εγκάλεσε, επιπλέον, την Τουρκία για ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια ώρα αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα του επιδώσει μία σημαντική επιστολή.

Η επιστολή περιέχει υλικό που τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και τις απειλές της στην ευρύτερη περιοχή.