3 Σεπτέμβριος 2020, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2020, 01:02

Η Ελλάδα διαψεύδει τον Στόλτενμπεργκ και το ΝΑΤΟ για τις συνομιλίες με την Τουρκία

  • Νέες Navtex της Τουρκίας προκαλούν πονοκέφαλο στο NATO και εκθέτουν τον Στόλτενμπεργκ
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Στη διάψευση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, οι οποίες τονίζουν ότι οι πληροφορίες για τις τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διπλωματικές πηγές: Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου.

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακόμα, σημειώνουν ότι αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ το απόγευμα της Πέμπτης έγραψε στο Twitter το εξής, παραπέμποντας και στην επίσημη ιστοσελίδα της Συμμαχίας: «Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και πως το ΝΑΤΟ είναι ένας σημαντικός φορέας για διαβουλεύσεις σε κάθε ζήτημα που επηρεάζει την κοινή ασφάλεια.

«Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους συμμάχους για να βρεθεί λύση με πνεύμα ΝΑΤΟϊκής αλληλεγγύης», κατέληξε.