3 Σεπτέμβριος 2020, 10:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2020, 10:29

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για... στοχοποίηση Τούρκων δημοσιογράφων στο Καστελόριζο

  • Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για... στοχοποίηση Τούρκων δημοσιογράφων στο Καστελόριζο
    Εικόνα από το Καστελόριζο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η Άγκυρα κατηγορεί τώρα την Ελλάδα και για… στοχοποίηση Τούρκων δημοσιογράφων που φέρονται να βρίσκονται στο Καστελόριζο και απειλεί –μέσω του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Φαχρετίν Αλτούν– ότι η Αθήνα «θα πληρώσει το τίμημα» εάν τους συμβεί το παραμικρό!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, δύο δημοσιογράφοι, ο ανταποκριτής Τεβφίκ Ντουρούλ και ο φωτορεπόρτερ Αϊλάν Μεχμέτ, που εργάζονται για το πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, ταξίδεψαν στο ακριτικό νησί της Ελλάδας (αρχικά με πτήση από Αθήνα προς Ρόδο και στη συνέχεια με πλοίο στο Καστελόριζο) για να καλύψουν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ωστόσο, φέρεται να στοχοποιήθηκαν από έναν «αντι-τουρκικό ελληνικό ιστότοπο» (turkikanea.gr), που η Άγκυρα λέει ότι δημοσίευσε ένα προκλητικό άρθρο, μερικές ώρες μετά την άφιξή τους στο νησί, με το οποίο παρουσιάζονταν ως κατάσκοποι της MIT. Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Anadolu, ο συγκεκριμένος ιστότοπος δημοσίευσε μια φωτογραφία διαβατηρίου του ενός δημοσιογράφου, αντίγραφο της οποίας θα πρέπει να φυλάσσεται μόνο από τις ελληνικές Αρχές και να μην κοινοποιείται σε κανέναν.

Η Άγκυρα αναμένει από τις ελληνικές Αρχές μια εξήγηση για το πώς ο ιστότοπος κατάφερε να αποκτήσει φωτογραφία της σελίδας διαβατηρίου καθώς –όπως λέγεται– ο ρεπόρτερ δεν είχε δείξει το προσωπικό του έγγραφο σε κανέναν άλλο εκτός από τις Αρχές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Αθήνα και το Καστελόριζο. Ο ιστότοπος ενήργησε επίσης προκλητικά, δημοσιεύοντας πληροφορίες σχετικά με τη γενέτειρα του Μεχμέτ, προσθέτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Θα πληρώσετε το τίμημα»
«Θα πληρώσετε το τίμημα εάν αυτοί οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κινδυνεύσουν. Κανείς δεν μπορεί να σιωπήσει το πρακτορείο Anadolu, του οποίου το προσωπικό εργάζεται στα πιο εχθρικά περιβάλλοντα, μέσω απειλών, εκφοβισμού ή δημοσίευσης των προσωπικών τους πληροφοριών», δήλωσε στο Twitter ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για υποκίνηση βίας, μέσω ενός φασιστικού ιστότοπου, εναντίον δημοσιογράφων του Anadolu στο Καστελόριζο. Ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι εργάζονται ελεύθερα στην Τουρκία, την οποία η ΕΕ λατρεύει να επιπλήττει για την ελευθερία του Τύπου, καθώς η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, ενεργεί σαν ένα κράτος της μαφίας, αξίζει να σημειωθεί», πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον»
«Η στόχευση δύο δημοσιογράφων που πήγαν στο νησί για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σενιόλ Καζαντζί, γενικός διευθυντής του Anadolu.

Καταδικάζοντας το προκλητικό άρθρο, ο Καζαντζί επεσήμανε ότι οι δημοσιογράφοι εργάζονται για το Anadolu, ένα παγκόσμιο πρακτορείο ειδήσεων, και οι ελληνικές Αρχές «πρέπει να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον». «Περιμένουμε μια εξήγηση και μια συγγνώμη από την κυβέρνηση της Αθήνας για το πώς διαρρέουν τα στοιχεία ταυτότητας και διαβατηρίου, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται μόνο στα χέρια των ελληνικών Αρχών», πρόσθεσε.

  • Πηγή: Anadolu.