27 Μάιος 2014, 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:12

Συγκινητικές στιγμές από την τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Πάτρα

  • Συγκινητικές στιγμές από την τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Πάτρα

Δείτε Φωτό από την συγκινητική τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Πάτρα Στην εκδήλση του Φάρου Ποντίων Πατρών και της Περιφέρειας παρέστη και μίλησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος
 
Τριακόσιες εξήντα περίπου χιλιάδες Ορθόδοξοι Έλληνες αδελφοί μας, υπέστησαν φρικτά μαρτύρια και πέθαναν ή ξεριζώθηκαν από τα αγιασμένα χώματα της περιοχής του Πόντου, εξαιτίας του μίσους των ορδών των Τούρκων βαρβάρων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, τα άιματα τους φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας για να αρδεύσουν την ψυχή μας με τα νάματα και τα ζήδωρα της πίστεως στον Θεό και της αγάπης στην Πατρίδα. Οι θυσίες τους φωτίζουν τον δρόμο μας και υπαγορεύουν σε όλους μας το χρέος έναντι της Ελληνορθόδοξης Πατρίδας μας.

«Ποτέ δεν ξεχνάμε. Ποτέ δεν θα αφήσουμε την λήθη να καλύψει τις θύμησες και την αγάπη για τις αλύτρωτες και αιματοποτισμένες Ελληνικές χώρες που είναι κατάσπαρτες από κόκαλα ιερά και αγιασμένα, Κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι “θα φυλάνε τον τόπο”, μέχρι της συντελείας του αιώνος.

Οι απόγονοι των Ποντίων μαρτύρων και ηρώων και των προσφύγων, στην Πάτρα, ο Σύλλογος «Φάρος Ποντίων Πατρών» γιόρτασαν συγκινητικά την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και των μαρτύρων του Πόντου (έχει οριστεί η 19η Μαίου), το περασμένο Σάββατο 24 Μαίου 2014.

Στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Πατρών, τελέστηκε εσπερινός το Σάββατο, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στο τέλος τέλεσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των χιλιάδων Ελλήνων θυμάτων της Ποντιακής γενοκτονίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στο χρέος που έχουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες για τις θυσίες και τα μαρτύρια που υπέστησαν διαχρονικά οι Έλληνες και εν προκειμένω να διατηρήσουμε στην καρδιά μας τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού πού σφαγιάστηκε και ξεριζώθηκε άδικα από την αγιασμένη Ελληνική γη του Πόντου, κατά τα χρόνια 1914-1923.

«Κρατήστε άσβεστη αυτή τη δάδα της Πίστεως στο Θεό και της αγάπης στην μαρτυρική μας Πατρίδα και μεταλαμπαδεύσατε το φως στις καρδιές των παιδιών μας.

Διατηρήστε αλώβητη την παρακαταθήκη πού κατέχετε στην καρδιά σας, ως ιερά και αγία κληρονομιά από τους ήρωες και μάρτυρες προγόνους σας και παραδώστε τη στα χέρια των τέκνων σας, ώστε να υπάρξει ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Οι μάρτυρες του Πόντου άφησαν εκεί ψυχές και τα κόκαλα τους και περιμένουν τη δικαίωση. Οι απόγονοί τους έχοντας στην καρδιά τους και στα χέρια τους τη δόξα και το καύχημα του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγιά την Σουμελά, πορεύονται με την λεβεντιά και την καύχηση ότι προέρχονται από αγιασμένη φύτρα.

Τιμή σε εκείνους, έπαινος σε εσάς, που σήμερα φέροντας την τιμημένη και δοξασμένη φορεσιά τους και κρατώντας στα χέρια σας τα λάβαρα του Πόντου, τιμάτε τη μνήμη τους...»

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Φάρο Ποντίων Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με κεντρικό ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη που αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας, Πεπραγμένα και Προοπτικές.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης, «μπροστά μας έχουμε το καλογερικό σκουφί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αοιδίμου Χρυσάνθου, του από Τραπεζούντος ηρωϊκού Ιεράρχου, ο οποίος με την λεβεντιά που τον διέκρινε, ακολουθώντας τα βήματα και τις θυσίες των ηρώων του Πόντου, αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση των δοσίλογων κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα και να τελέσει δοξολογία, λέγοντας με την χαρακτηριστική Ποντιακή παρρησία και απαράμιλλο θάρρος, ότι οι Έλληνες αρχιερείς τελούν δοξολογία μόνον όταν ελευθερώνεται η Πατρίδα τους και όχι όταν σκλαβώνεται.

Το σκουφί αυτό παρέδωσε ως ευλογία ο αείμνηστος Χρύσανθος στον τότε Διάκονό του και μετέπειτα Μητροπολίτη Πατρών αείμνηστο προκάτοχο μου, τον μακαριστό Νικόδημο, ο οποίος με τη σειρά του το έδωσε στον αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Στελλάτο, στον οποίο και έδωσε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Αυτό το καλογερικό σκουφί βρίσκεται σήμερα ως θησαυρός και ιερό κειμήλιο, στα χέρια των Ποντίων της Πάτρας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή που έφτασε στην Πλατεία του Ποντιακού Ελληνισμού όπου και βρίσκεται η προτομή του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες ομιλίες από τούς Προέδρους των Ποντιακών Σωματείων Πατρών και Πελοποννήσου και το πρόγραμμα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, από τις νέες και τούς νέους του Συλλόγου «Φάρος Ποντίων Πατρών», οι οποίοι φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες χόρεψαν Ποντιακούς χορούς όπως Πυρρίχιο.

Παρέστησαν οι πολιτικοστρατιωτικές αρχές του τόπου καθώς και πολύς κόσμος. Ανάμεσα τους ήταν ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Τσούκαλης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Χριστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Χρήστος Τερέζης, κ.α.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πηγή: thebest.gr

Gallery