2 Σεπτέμβριος 2020, 00:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2020, 00:44

Τουρκία: Θα πάρουμε μέτρα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μετά τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους

  • Τουρκία: Θα πάρουμε μέτρα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μετά τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Με έμμεση απειλή και αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ υποδέχθηκε η Τουρκία την απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει μερικώς το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, ζητώντας να επανεξεταστεί το θέμα.

Η απόφαση των ΗΠΑ «δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως μια τέτοια απόφαση είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση: «Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

Νωρίτερα ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την απόφαση των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι Ελληνοκύπριοι δεν θα ενθαρρυνθούν για να αναζητήσουν μια συνολική λύση για όλο το νησί.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ έγραψε στο Twitter πως είναι «τόσο περήφανη που βλέπω πώς η σχέση Ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβαθύνεται κατά την διάρκεια της δικής μου θητείας ως πρέσβειρα. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας, που θα ανταποκρίνεται σε ζητήματα κοινής ανησυχίας, όπως η μη διάδοση, η εμπορία και οι απειλές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».