1 Σεπτέμβριος 2020, 23:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2020, 23:43

Πέθανε ο Μικρασιάτης καθηγητής καρδιολογίας Ευτύχιος Βορίδης

  • Πέθανε ο Μικρασιάτης καθηγητής καρδιολογίας Ευτύχιος Βορίδης
    Ο καθηγητής καρδιολογίας μετά τη βράβευσή του με το Αργυρό Μετάλλιο για την προσφορά του στην Ιατρική (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Πλήρης ημερών και έργων, σε ηλικία 95 ετών, έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής καρδιολογίας Ευτύχιος Βορίδης. Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) ήταν θείος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Ο κορυφαίος καρδιολόγος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από μητέρα Ηπειρώτισσα και πατέρα Μικρασιάτη.

Ακολούθησε την οικογένειά του στις διαδοχικές μετακινήσεις σε πόλεις της Μακεδονίας και από τα τέλη του Δημοτικού σχολείου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Αριστούχος του Βαρβακείου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε διδάκτωρ επίσης με άριστα το 1957 και υφηγητής καρδιολογίας το 1962. Τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον «Αιματοκρίτη και τα κρυφά του ελαττώματα» εκπόνησε στη Γερμανία, για να μεταβεί εν συνεχεία στην Γαλλία, στην Καρδιολογική Κλινική του καθηγητή Lenegre, όπου έγινε εσωτερικός βοηθός και κατόπιν Chef de Clinique.

Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανεδείχθη εκ των πρωτεργατών και θεμελιωτών της καρδιολογικής επιστήμης. Υπεύθυνος για την οργάνωση εργαστηρίων και κλινικών, του προτάθηκε το 1969 η διεύθυνση της Καρδιολογικής Κλινικής του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, και εν συνεχεία εξελέγη μόνιμος επίκουρος καθηγητής στην έδρα του Φαίδωνος Φέσσα. Το 1975 εξελέγη διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», θέση την οποία διατήρησε επί δεκαετία, και το 1982 προήχθη σε τακτικό καθηγητή.

Παραιτήθηκε το 1985, διαφωνών με την εφαρμογή του νέου τότε Συστήματος Υγείας.

Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και συμβούλια, και το 1980 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας των Παρισίων. Το 1998 έγινε πρόεδρος της «Ευρωκλινικής Αθηνών», θέση την οποία εξακολουθεί να κατέχει. Ως καθηγητής της Ιατρικής καθοδήγησε πλήθος μαθητών του προς υψηλές θέσεις της καρδιολογικής ιεραρχίας. Τιμημένος με πολλές διακρίσεις και παράσημα, ευρυμαθής, πνευματώδης και πρωτοποριακός στις αντιλήψεις του, ο Ευτύχιος Βορίδης κατείχε επί σειρά ετών κορυφαία θέση στην πυραμίδα της ελληνικής επιστήμης.