1 Σεπτέμβριος 2020, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2020, 21:17

Νέα σύσκεψη για τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, για την ανάδειξή τους (βίντεο)

  • Νέα σύσκεψη για τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, για την ανάδειξή τους (βίντεο)
    Γενική άποψη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χριστίνα Ζαχοπούλου)

Η δεύτερη σύσκεψη της επιτροπής που έχει συσταθεί με στόχο τη διεκδίκηση και την ανάδειξη του χώρου στην παραλία της Αρετσούς στην Καλαμαριά ως τόπου ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Διοικητήριο υπό τον υφυπουργό Θεόδωρο Καράογλου παρουσία της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και προσφυγικών σωματείων.

Την περίοδο 1916-192 υπολογίζεται ότι στα Απολυμαντήρια μπήκαν σε καραντίνα 350.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Από τις κακουχίες και τις ασθένειες περίπου 22.000 άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Η επόμενη σύσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Καράογλου, θα γίνει στην Καλαμαριά και θα συνοδευτεί από περιήγηση στο χώρο. Σε πρώτη φάση δρομολογείται η έκδοση ειδικού λευκώματος και η πραγματοποίηση μιας έκθεσης. Παράλληλα, επιδιώκεται ο ακριβής προσδιορισμός του χώρου όπου λειτούργησαν τα απολυμαντήρια ώστε στη συνέχεια να ζητηθεί η παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ.

«Να διαφυλάξουμε την ιστορική και τοπική μνήμη, ως γνώση και ως καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Εσωτερικών. Τη στήριξή της στο εγχείρημα προσέφερε η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους φορείς που έχουν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης υπογράμμισε τη σημασία του χώρου για τον προσφυγικό ελληνισμό και έκανε προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλης Λαμτζίδης πρότεινε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί η εμπειρία του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, εκπρόσωπος του οποίου βρισκόταν στη σύσκεψη για την τεκμηρίωση των γεγονότων.


(Φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης)

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Στάθης Αβραμίδης ανέφερε ότι η Περιφέρεια προκρίνει την ένταξη στο ειδικό χωροταξικό του συγκεκριμένου χώρου στο θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, δημοσιογράφος Αντώνης Οραήλογλου, ο υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Ανανίας Τσιραμπίδης, ο επίκουρος καθηγητής στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Θεοδόσης Κυριακίδης, και ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης.