1 Σεπτέμβριος 2020, 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2020, 08:19

Σήμερα ανακοινώνεται πότε ανοίγουν τα σχολεία

  • Σήμερα ανακοινώνεται πότε ανοίγουν τα σχολεία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μετά από έναν Αύγουστο που ολοκληρώθηκε με αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα, σήμερα η κυβέρνηση ανακοινώνει τις αποφάσεις της για το άνοιγμα των σχολείων, έχοντας υπόψη τις εισηγήσεις τις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα ξεκινήσει στις 4 το μεσημέρι θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Στέλιος Πέτσας, Νίκη Κεραμέως και Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου αλλά και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα επικρατέστερα σενάρια για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν δύο, με το πρώτο να προβλέπει άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, κάτι που είχε ανακοινωθεί και από την υπουργό Παιδείας.

Ωστόσο, τα… δύσκολα επιδημιολογικά δεδομένα και η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οδήγησαν στην απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, και όχι νωρίτερα όπως ήταν ο προγραμματισμός στις αρχές του καλοκαιριού προκειμένου να καλυφθούν κενά από την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η παράταση της μίας εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί ώστε πολλοί μαθητές να μην βρεθούν κατευθείαν από τις καλοκαιρινές διακοπές στα θρανία. Οι 14 ημέρες που θα μεσολαβήσουν θα δείξουν εάν έχουν νοσήσει τόσο εκείνοι όσο και οι καθηγητές, ενώ ακόμα και οι ασυμπτωματικοί φορείς θα έχουν «απαλλαγεί» από το ιϊκό φορτίο.

Πάντως, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, «όλα είναι έτοιμα, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό».

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλη τη σχολική κοινότητα. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να διανεμηθούν δωρεάν μάσκες σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το ίδρυμα Λασκαρίδη θα δωρίσει από ένα παγούρι για κάθε μαθητή.