31 Αύγουστος 2020, 14:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2020, 14:14

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την ΕΕ η συμπεριφορά της Τουρκίας

  • Η Κομισιόν ζητά να ανοίξουν τα σύνορα με τη Βρετανία
    Εξωτερική άποψη της έδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας ανησυχούν ολόκληρη την ΕΕ.

Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν, κάνοντας αναφορά παράλληλα σε παλαιότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε: «Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Gymnich και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει –και ήδη λαμβάνει– για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την ΕΕ».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ειρ. Ζαρκαδούλα.