31 Αύγουστος 2020, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2020, 14:50

ΣΕΑ για τη Μονή της Χώρας: Επιστροφή ολοταχώς στον Μεσαίωνα

  • ΣΕΑ για τη Μονή της Χώρας: Επιστροφή ολοταχώς στον Μεσαίωνα
    Εικόνα από το εσωτερικό της Μονής της Χώρας (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, με τίτλο «Επιστροφή ολοταχώς στον Μεσαίωνα», η οποία αναφέρεται στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που έγινε τέμενος από τον Ερντογάν.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: «Μετά την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ένα ακόμα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η Μονή της Χώρας, μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος, θύμα στον βωμό των πολιτικών επιδιώξεων της τουρκικής κυβέρνησης. 

»Η Μονή της Χώρας, εμβληματικό βυζαντινό μνημείο με μακρά ιστορία, διακοσμήθηκε κατά την παλαιολόγεια περίοδο με απαράμιλλα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, λαμπρό δείγμα της τελευταίας δημιουργικής πνοής μιας αυτοκρατορίας που κατέρρεε. Λειτουργούσε ως μουσειακός χώρος από το 1958.

»Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αγωνία του για την τύχη του μνημείου, η αποκατάσταση του οποίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ενώνει τη φωνή του με τους διεθνείς οργανισμούς και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες διαμαρτυρόμενος έντονα. Καταγγέλλει τη βία, τη μισαλλοδοξία και την προσβολή ενάντια στα πολιτιστικά αγαθά που καταδικάζονται στην αφάνεια, για να πληγεί βάναυσα ο συμβολισμός του μνημείου και ο ρόλος του στον διαρκή διάλογο Ανατολής και Δύσης».