30 Αύγουστος 2020, 12:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2020, 12:22

Χατζηδάκης: Κακός σύμβουλος η μεγαλομανία και η αλαζονεία από την άλλη πλευρά του Αιγαίου

  • Θρίλερ με το «Oruç Reis» που πλέει κοντά στο Καστελόριζο 5
    Το τουρκικό πλοίο «Oruç Reis» (φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

«Ειρήνη θέλουμε αλλά δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά για την τουρκική προκλητικότητα, με τις παράνομες έρευνες του «Oruç Reis» και με την πολεμική ρητορική της Άγκυρας. Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι όσο υπάρχουν προκλήσεις δεν μπορεί προφανώς να υπάρξει μονομερής αποκλιμάκωση και δεν μπορεί να υπάρχουν συζητήσεις με την Άγκυρα.

«Σταματάνε οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις. Είναι έξι λέξεις, όχι παραπάνω. Αυτή είναι η γραμμή μας. Η Ελλάδα έχει δείξει δείγματα γραφής», τόνισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και Οκτάι και την αναβάθμιση των απειλών της Άγκυρας με το casus belli, ο Κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι πέρα από τις φωνές και τις προκλήσεις, κάποια στιγμή η Τουρκία θα λάβει σοβαρά υπόψη της τα μηνύματα που στέλνει η διεθνής κοινότητα.

Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η Άγκυρα «είναι απομονωμένη, είναι μια παραφωνία και έχει μια αναχρονιστική πολιτική που παραπέμπει στον 19ο αιώνα». «Αν δεν το καταλάβει, η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή της αποφασιστικότητας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η  μεγαλομανία και η αλαζονεία από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, είναι κακός σύμβουλος, κυρίως για τους ίδιους».

Ο υπουργός Ενέργειας, υπογράμμισε ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο και η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πως «είναι εκεί για να κάνουν το καθήκον τους, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί αυτό».