29 Αύγουστος 2020, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2020, 21:35

Βερολίνο: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση αρνητών του κορονοϊού

  • Βερολίνο: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση αρνητών του κορονοϊού
    Πολίτες διαδηλώνουν κατά των μέτρων για την πανδημία κορονοϊού μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Οι πολέμιοι της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους σήμερα σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη διαδήλωση, στο Βερολίνο, διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξή της από την αστυνομία λόγω έλλειψης σεβασμού στην τήρηση της απόστασης μεταξύ των διαδηλωτών.

Στο κέντρο του Βερολίνου, μόλις είχε αρχίσει η πορεία περίπου 18.000-20.000 συμμετεχόντων, σύμφωνα με την αστυνομία, όταν η κινητοποίησή τους χρειάστηκε να σταματήσει.

Σχεδόν 3.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί. «Η ελάχιστη απόσταση δεν τηρείται, παρότι ζητείτο επανειλημμένα» από τις δυνάμεις της τάξης, ανέφερε η αστυνομία, «γι’ αυτό δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά να διαλύσουμε τη συγκέντρωση».

Μετά το αίτημα για διάλυση της συγκέντρωσης νωρίς απόγευμα, οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κάθονταν πάνω στο οδόστρωμα, παρέμειναν στη θέση τους και φώναζαν «αντίσταση!», μετά φώναζαν «εμείς είμαστε ο λαός!», ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά, και μετά άρχισαν να ψέλνουν τον γερμανικό εθνικό ύμνο. Χιλιάδες μεταξύ αυτών συνέχισαν να διαδηλώνουν. Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μπουκάλια κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες προχώρησαν σε δύο συλλήψεις, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Η Μέρκελ πρέπει να φύγει»
Με τίτλο «γιορτή της ελευθερίας και της ειρήνης», η συγκέντρωση στο Βερολίνο, στην οποία μετείχαν «ελεύθερα σκεπτόμενοι» πολίτες, αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι ή και υποστηρικτές της άκρας δεξιάς, είναι η δεύτερη του είδους μέσα σε έναν μήνα και ανησυχεί τις Αρχές.

Το πλήθος ποικιλόμορφο, κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η σημαία της ειρήνης και του ουράνιου τόξου και η σημαία της Γερμανίας υψώνονταν δίπλα δίπλα, οι διαδηλωτές φώναζαν επανειλημμένα «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει», το σύνθημα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία κατά της καγκελαρίου.

Επίσης, στο Λονδίνο, χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν «το τέλος της ιατρικής τυραννίας», συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Στο Παρίσι, 200 έως 300 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Στη Ζυρίχη επρόκειτο επίσης να πραγματοποιηθεί μια ανάλογη συγκέντρωση.

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa.