29 Αύγουστος 2020, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2020, 17:37

Δένδιας: Οι όροι της Αθήνας για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο

  • Δένδιας: Οι όροι της Αθήνας για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, χαρακτήρισε ως επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια την απόφαση της ΕΕ να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο και ότι οι κυρώσεις θα ήταν το έσχατο πράγμα που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει η Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε».

Ο Ν. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και «ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων». Αλλά, πρόσθεσε, «η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο».

Οι όροι για διάλογο
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σε μια τρίτη χώρα, ο ΥΠΕΞ ήταν ξεκάθαρος: «Μπορούμε να το κάνουμε και αυτό. Αλλά θα πρέπει να έχουμε όρους αναφοράς. Και ποιοι είναι οι όροι αναφοράς σε μία συζήτηση σαν αυτή; Είναι σαφές: Το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Και, επιτρέψτε μου να προσθέσω: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή έχουμε ζητήματα με την Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως».