26 Μάιος 2014, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:35

Δεν επέτρεψαν την έπαρση της Ποντιακής Σημαίας στην Νέα Υόρκη

  • Δεν επέτρεψαν την έπαρση της Ποντιακής Σημαίας στην Νέα Υόρκη

Απαράδεκτο: Δεν επέτρεψαν την έπαρση της Ποντιακής Σημαίας στο Bowling Green- δηλώσεις του Πρoέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

του Δημήτρη Φιλιππίδη

Στην πρωτοφανή, προκλητική και ύποπτη απόφαση να μην επιτρέψει την έπαρση της Ποντιακής σημαίας προχώρησε ένας υπάλληλος του Τμήματος Πάρκων του Δήμου της Νέας Υόρκης, την περασμένη Δευτέρα, κατά την καθιερωμένη ετήσια τελετή μνήμης και σεβασμού στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η τελετή η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 19 Μαϊου στο Bowling Green, αμαυρώθηκε από την άκαμπτη και αυθαίρετη στάση ενός υπαλλήλου ο οποίος απαγόρευσε την έπαρση της σημαίας του Πόντου στον ιστό τον οποίο μάλιστα έχει δωρίσει στην πόλη της Νέας Υόρκης η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Οι παραβρισκόμενοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν ο υπάλληλος με το όνομα David, καθώς αρνήθηκε να δωσει το πλήρες όνομα ως όφειλε, με την δικαιολογία ότι δεν επιτρέπεται η ανάρτηση παραπάνω από μιας σημαίας στον ιστό παρεμπόδισε την διαδικασία. Η μόνη σημαία που ανέβηκε ήταν η Ελληνική όμως και σε αυτην την περίπτωση ο υπάλληλος προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα.

Τσιλφίδης: Κάποιοι προσπάθησαν να μας σαμποτάρουν

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης σε δηλώσεις του στο New Greek TV, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του και απογοήτευση για την απαράδεκτη όπως τόνισε στάση και συμπεριφορά του ενός δημοτικού υπαλλήλου. Όπως τόνισε η τελετή αυτή πραγματοποιείται εδώ και έξι χρόνια χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, πάντα με την αγαστη συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της Ποντιακής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος. Ο κ. Τσιλφίδης σε ερώτηση μας για το αν πιστευει ότι υπάρχει δόλος πίσω από την σταση του αρμοδιου υπαλλήλου, δεν έκρυψε ότι τα γεγονότα υποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει δόλος και πρόθεση. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής καταγγέλει ουσιαστικά ότι κάποιοι προσπάθησαν να σαμποτάρουν την μεγάλη ημέρα μνήμης για τους Ποντίους που ξεριζώθηκαν, που σφαγιάστηκαν και βίωσαν την βαρβαρότητα των Τούρκων. Ο Κώστας Τσιλφίδης, δήλωσε ότι τέτοιες πράξεις δεν φοβίζουν τους Πόντιους, αντιθέτως τους ατσαλώνουν και τους συσπειρώνουν για να συνεχίσουν τον αγώνα της δικαίωσης.

Σε ερώτηση μας για το αν θα δοθεί συνέχεια στην ιστορία, και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Αμερικής και Καναδά, δήλωσε ότι δεν θα αφήσουν το θέμα να τελειώσει εδώ και πως ήδη συντονισμένα γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για να ριχθεί φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Τσιλφίδη, η Ελληνική Ομογένεια θα προχωρήσει σε διαμαρτυρία προς τον επίτροπο του Τμήματος Πάρκων, προς τον δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάσιο και το δημοτικό συμβούλιο. Η ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, της οποίας ο πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης έχει θητεύσει και στην Παμποντιακή, έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διεργασίες για να αποδοθούν ευθύνες.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα προκάλεσε εκνευρισμό και στους επισήμους όπως ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος.

Η φετινή εκδήλωση για την 95η επέτειο της Γενοκτονίας ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Γιαγιάς του Πόντου, Σάνο Χαλο, που πέθανε προ ολίγων ημερών σε ηλικία 106 ετών.

Πηγή: newgreektv.com