27 Αύγουστος 2020, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2020, 15:40

Ακάρ: Διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις

  • Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο (βίντεο)
    Ο Χουλουσί Ακάρ (φωτ. αρχείου: EPA / Turkish Defence Ministry Handout)

Μετά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, η Άγκυρα συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων και ταυτόχρονα δηλώνει και πρόθυμη για διάλογο. Η προσπάθεια δοκιμής της δύναμης της Τουρκίας δεν θα ήταν σοφή πράξη δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκική Δημοκρατία έχει γίνει ένας πραγματικός παίκτης στη διεθνή σκηνή, ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας σήμερα στο κρατικό πρακτορείο.

Αναφορικά με τις «διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέδια για τη γη ή τη θάλασσα κανενός, αλλά δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφός της από τα εδάφη ή τις θάλασσες των γειτόνων της.

Σχετικά με τα «σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «Είπαμε τι θα συνέβαινε αν υπήρχε παραβίαση. Αλλά πάντα τονίζουμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ακόμη ότι ενάντια στις «μαξιμαλιστικές θαλάσσιες αξιώσεις της Ελλάδας», που επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία στις ακτές ποντάροντας σε μικρά ελληνικά νησιά κοντά στα τουρκικά παράλια, η Τουρκία «επιδίωξε διάλογο για να επιτύχει δίκαιη κατανομή μέσω μιας win-win προσέγγισης».

Η Τουρκία θα καλωσορίσει Έλληνες αξιωματούχους που επιδιώκουν διάλογο, συνεχίζει ο Ακάρ.

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου [για θαλάσσια ζητήματα], θέλουμε ειρήνη, αλλά θέλουμε και τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας την επιθυμία της Τουρκίας για διάλογο. Οι αξιωματούχοι μας θα είναι ευτυχείς να καλωσορίσουν τους Έλληνες ομολόγους τους εάν αποφασίσουν να καθίσουν και να μιλήσουν, πρόσθεσε.

Ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, διαφορετικά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις, προειδοποίησε. 

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί σταθερά στις ελληνικές προσπάθειες να κηρυχθεί μια τεράστια Aποκλειστική Oικονομική Zώνη, «παραβιάζοντας» τα συμφέροντα της Τουρκίας, της χώρας με τις μεγαλύτερες ακτές της Μεσογείου, σημειώνει το Anadolu.

«Πυρά» και σε Γαλλία
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε επίσης ότι ισχυρισμοί της Γαλλίας ότι η Τουρκία παρενοχλούσε ένα γαλλικό πλοίο αποδείχθηκαν ψευδείς. Η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε, αναφερόμενος σε επεισόδιο που έγινε τον Ιούνιο κοντά στη Λιβύη. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι έρευνα του ΝΑΤΟ για το περιστατικό απέδειξε ότι τα πλοία της δεν έκαναν κάτι το επιλήψιμο.

Ο Ακάρ υποστήριξε ακόμη ότι η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στη γαλλική παρέμβαση στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της προς τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και των «επεκτατικών θαλάσσιων αξιώσεων της Ελλάδας». Η Τουρκία αναμένει από τη Γαλλία να ενεργήσει σύμφωνα με τη λογική και το νόμο στην περιοχή, συμπλήρωσε.

Τουρκική NAVTEX με πραγματικά πυρά
Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοίνωνε την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε σήμερα NAVTEX στην οποία αναφέρει πως θα διεξαγάγει τις ασκήσεις ανοικτά της ακτής της Αλεξανδρέτας, βορειοανατολικά της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960. Ο Ακσόι υποστήριξε ακόμη πως η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Νέα NAVTEX για το «Oruç Reis»
Επιβεβαιώθηκε η παράταση της αποστολής του σεισμογραφικού πλοίου της «Oruç Reis » στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που ανέφεραν ότι το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει την παρουσία του νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Ρόδου, η Τουρκία ανακοίνωσε με νέα παράνομη NAVTEX ότι οι σεισμογραφικές έρευνες θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι το «Oruç Reis» βρίσκεται ήδη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για 18 ημέρες!