26 Αύγουστος 2020, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2020, 19:20

Αιχμές Ευάγγελου Βενιζέλου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

  • Αιχμές Ευάγγελου Βενιζέλου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές)

Έντονες ενστάσεις εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την εξαγγελία της κυβέρνησης για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Βενιζέλος τονίζει πως η κίνηση αυτή θα πρέπει να εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για να είναι επωφελής για τη χώρα.

«Εφόσον στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τη μόνη νομική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ή από κοινού προσφυγή στη Χάγη, πρέπει να εντάσσουμε όλες τις "μερικές" κινήσεις σε ένα σχεδιασμό που διατηρεί και ενισχύει την βασική μας επιχειρηματολογία», σημειώνει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ακόμη, πως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν την εύκολη κίνηση της μερικής επέκτασης των χωρικών υδάτων «προς Δυσμάς» για να μη υπάρξει αντιδιαστολή «προς Ανατολάς», και κυρίως για να μη θεωρηθεί ότι γίνεται έμμεσα αποδεκτή η θεωρία περί «ειδικών περιστάσεων» στο Αιγαίο. Προσθέτει δε, ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει αυτές τις "μερικές" κινήσεις, θεωρώ αναγκαίο να προβεί στη ρητή δήλωση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο. Επιπλέον θεωρώ ότι τώρα πλέον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλέσει όσες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ήδη χωρικά ύδατα 12 ν.μ., να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα, ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να βρίσκονται στην ίδια θέση. Αυτό αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτή είναι τώρα η κρίσιμη περιοχή και όχι το Ιόνιο».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζει πως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε εξαγγείλει το 2018 την πρόθεσή της να προβεί σε μερική επέκταση στα 12 ν.μ., των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο ίδιος είχε αντιταχθεί, επισημαίνοντας ότι μια παρόμοια κίνηση επιτρέπει την αντιδιαστολή με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ο εκπρόσωπος της ΝΔ είχε διατυπώσει τότε την ίδια θέση.

«Ουδείς είχε θεωρήσει τα τελευταία 46 χρόνια, ότι υπήρχαν αντιρρήσεις ως προς την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Ιταλία και την Αλβανία, δυο χώρες που έχουν προ πολλού χωρικά ύδατα 12 ν.μ. Το γεγονός αυτό δεν μας εμπόδισε άλλωστε, να συνάψουμε το 1977 με την Ιταλία τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και να υπογράψουμε το 2009 τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία που δυστυχώς υπαναχώρησε».

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει πως, χωρίς να αμφιβάλλει για τις προθέσεις της κυβέρνησης, επιμένει στην ανάγκη να υπάρχει «στρατηγικός ειρμός» στην εξωτερική πολιτική.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μιχ.Μιχ.