25 Αύγουστος 2020, 21:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2020, 21:07

Ισραήλ: Έφηβοι ανακάλυψαν χρυσά νομίσματα 1.100 ετών (βίντεο)

  • Ισραήλ: Έφηβοι ανακάλυψαν χρυσά νομίσματα 1.100 ετών (βίντεο)
    (Φωτ.: youtube.com)

Δύο έφηβοι Ισραηλινοί ανακάλυψαν ένα πιθάρι γεμάτο χρυσά νομίσματα που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Θαμμένος μέσα στο πήλινο σκεύος και καρφωμένος στο έδαφος με ένα καρφί, ώστε να μην μετακινηθεί, ο θησαυρός εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Γιάβνε, στο σημερινό Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αρχαιολογική Αρχή (ΙΑΑ) τη Δευτέρα.

Το εντυπωσιακό με την ανακάλυψη είναι, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κουλ της IAA, που ειδικεύεται σε νομίσματα, πως τα ανακαλυφθέντα πολύτιμα αντικείμενα είναι από καθαρό χρυσό 24 καρατίων και ζυγίζουν 845 γραμμάρια.

Ατόφιο χρυσάφι 1.100 ετών
Υπολογίζεται πως θάφτηκαν πριν από 1.100 χρόνια, όταν στην περιοχή βασίλευε το Χαλιφάτο των Αββασιδών, δυναστεία που εξουσίαζε μια περιοχή που εκτεινόταν από την σημερινή Αλγερία ως το Αφγανιστάν.

«Με ένα τέτοιο ποσό [νομίσματα], ένα άτομο θα μπορούσε να αγοράσει ένα πολυτελέστατο σπίτι σε μια από τις πιο καλές γειτονιές του Φουστάτ, την εύρωστη πρωτεύουσα της Αιγύπτου εκείνη την περίοδο» σημειώνει ο Κουλ.

Η σπάνια ανακάλυψη των χρυσών νομισμάτων στο Ισραήλ
Οι δύο έφηβοι που ξέθαψαν τα νομίσματα από καθαρό χρυσό συμμετείχαν σε κοινωφελή εργασία που προορίζεται για άτομα της ηλικίας τους πριν υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό. Αρχικά πίστευαν πως βρήκαν ένα βάζο με πολύ λεπτά φύλλα.

«Όταν είδαμε προσεκτικά, παρατηρήσαμε πως ήταν χρυσά νομίσματα. Ήταν συναρπαστικό να βρεις κάτι τόσο ξεχωριστό και έναν αρχαίο θησαυρό» λέει ένας εκ των δύο, ο Οζ Κοέν.

Η ανακάλυψη ενός τέτοιου θησαυρού είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς συνήθως το χρυσάφι ήταν το πρώτο που «σάρωναν» μεταγενέστεροι πολιτισμοί και το έλιωναν για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου σε νεότερες εποχές.

«Το άτομο που έθαψε αυτόν τον θησαυρό πριν από 1.100 χρόνια πρέπει να υπολόγιζε να τον ανακτήσει, αφού σιγούρεψε το δοχείο με ένα καρφί για να μην μετακινηθεί» αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

Το νόμισμα με την εικόνα του Αυτοκράτορα Θεόφιλου
Τα νομίσματα αυτά ήταν χρυσά δηνάρια, ενώ βρέθηκαν και μικρότερες κοπές που χρησίμευαν ως υποδιαιρέσεις του. Ωστόσο, ένα από τα νομίσματα αποτυπώνει μέρος της εικόνας του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεόφιλου, γεγονός που υποδηλώνει πως κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Κουλ, η ύπαρξη του νομίσματος από τη χριστιανική αυτοκρατορία σε έναν ισλαμικό θησαυρό υποδηλώνει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκρατοριών, τόσο σε περιόδους πολέμου όσο και σε ειρήνη.

  • Πηγή: iefimerida.gr.