25 Αύγουστος 2020, 00:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2020, 00:43

Τιμούμε την Barbara Hepworth που αγάπησε την Ελλάδα και την αποτύπωσε στα γλυπτά της

  • Τιμούμε την Barbara Hepworth που αγάπησε την Ελλάδα και την αποτύπωσε στα γλυπτά της
    Το γλυπτό της Χέπγουορθ «Oval Form (Trezion)» (φωτ.: krollermuller.nl)

Τη ζωή και το έργο της εμβληματικής γλύπτριας Μπάρμπαρα Χέπγουορθ (1903-1975), που κάποια δύσκολη περίοδο της ζωής της βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα, τιμά σήμερα η Google αφιερώνοντας το Doodle της σε εκείνη.


Η Χέπγουορθ φωτογραφίζεται έξω από το εργαστήριό της στο Trewyn, το 1975, σε ηλικία 72 (φωτ.: barbarahepworth.org.uk/  Peter Kinnear)

Η Βρετανίδα γλύπτρια του μοντερνισμού και σημαντική εκπρόσωπος της αφηρημένης τέχνης ήρθε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1954, περίπου ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της Πολ σε αεροπορικό δυστύχημα.


Η γλύπτρια με τον αγαπημένο της γιο, το 1929 (φωτ.: barbarahepworth.org.uk)

Ταξίδεψε στην Επίδαυρο, την Αθήνα, τους Δελφούς και σε πολλά από τα νησιά του Αιγαίου, μαζί με την καλή της φίλη Μάργκαρετ Γκάρντινερ.


Το γλυπτό «Corinthos» που βρίσκεται στην Πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου (φωτ.: en.wikipedia.org/ Alan Bowness, Hepworth Estate)

Η παραμονή της εδώ φαίνεται πως επηρέασε το έργο της αφού «καρποί» ήταν μια σειρά από γλυπτά στα οποία έδωσε ονόματα αρχαιοελληνικών τοποθεσιών. Παράλληλα εξέδωσε μια συλλογή με σημειώσεις που είχε κρατήσει στο μπλοκ σχεδίασης που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι έδωσε μεγάλη προσοχή στα χρώματα, τις μορφές και όσα της έκαναν εντύπωση εδώ.