25 Αύγουστος 2020, 08:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2020, 08:55

Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Χάικο Μάας – Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο των επαφών του Γερμανού ΥΠΕΞ

  • Γερμανικό τελεσίγραφο στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι
    O Χάικο Μάας (φωτ.: EPA / Omer Messinger)

Σε Αθήνα και Άγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών με τους ομολόγους του.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Γερμανού αξιωματούχου –που αρχικά θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη– με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα βρίσκεται όχι μόνο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη. Κι όλα αυτά όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες. «Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της Άγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Η συνάντηση με τον Ν. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.