24 Αύγουστος 2020, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2020, 15:00

Υπόθεση Ναβάλνι: Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως είναι «αρκετά πιθανό» να έχει δηλητηριαστεί

  • Υπόθεση Ναβάλνι: Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως είναι «αρκετά πιθανό» να έχει δηλητηριαστεί
    Το νοσοκομείο όπου νοσηλεύται φρουρούμενος ο Ρώσος πολιτικός (φωτ.: EPA / Vlemens Bilan)

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ως «αρκετά πιθανό» ο αντιπολιτευόμενος Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται σε κώμα στο Βερολίνο, να ήταν θύμα δηλητηρίασης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Πρόκειται για έναν ασθενή που είναι αρκετά πιθανόν να ήταν θύμα επίθεσης με δηλητήριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αιτιολογώντας την αστυνομική προστασία που έχει προσφερθεί στον Ναβάλνι στο νοσοκομείο του Βερολίνου.

«Η υποψία δεν αφορά ενδεχόμενο ο Ναβάλνι να έχει δηλητηριαστεί μόνος του αλλά κάποιος να τον έχει δηλητηριάσει, και η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την υποψία», εκτίμησε. «Δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση [της γερμανικής κυβέρνησης], αλλά, για ανθρωπιστικούς λόγους, ο Ναβάλνι μπόρεσε να εισέλθει γρήγορα στη χώρα με αίτημα της οικογένειάς του», πρόσθεσε.

Κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, οι δημοσιεύσεις του οποίου –όπου κατήγγελλε τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ– καλύπτονταν ευρέως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο 44χρονος Αλεξέι Ναβάλνι εισήλθε την Πέμπτη στο νοσοκομείο του Ομσκ, σε κώμα, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας και συνδέθηκε με τεχνητό αναπνευστήρα, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία μέσα σε αεροπλάνο.

Οι συγγενείς του δηλώνουν ότι πρόκειται για «δηλητηρίαση από πρόθεση».

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε προχθές Σάββατο το πρωί στο Βερολίνο με αεροπλάνο που ναυλώθηκε από μια γερμανική ΜΚΟ, έπειτα από μια ημέρα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην οικογένειά του και τους Ρώσους γιατρούς που δήλωσαν αρχικά πως η κατάστασή του ήταν πού ασταθής, προτού δώσουν την έγκρισή τους.

Ο Ρώσος πολιτικός λαμβάνει αυτή την ώρα θεραπεία στο νοσοκομείο Σαριτέ, ένα από τα πιο ξακουστά στην Ευρώπη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ.