24 Αύγουστος 2020, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2020, 11:09

Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: Έκκληση στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να πάρει θέση για τις προκλήσεις της Τουρκίας

  • Oruç Reis: Ελληνική αντι-Navtex για παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου 2
    Το τουρκικό πλοίο «Oruç Reis» (φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

Με αφορμή τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τις προφανείς –όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά– παραβιάσεις των υφιστάμενων ελληνικών και κυπριακών αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να πάρει θέση καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες.

Η επιστολή μάλιστα έχει κοινοποιηθεί και από την επίσημη σελίδα της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας στο facebook.

Στην επιστολή προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, η Κοινότητα επισημαίνει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει δική της ΑΟΖ μεταξύ των ακτών της Λιβύης και της Τουρκίας, μια κίνηση η οποία, όπως τονίζει, δεν είναι μόνο προκλητική αλλά και παράνομη «καθώς αγνοεί ήδη καθορισμένες και αναγνωρισμένες ΑΟΖ στην περιοχή».

«Πιστεύουμε ότι η Αυστραλία δεν μπορεί πλέον να παραμείνει σιωπηλή σε αυτό το θέμα. Πρέπει να παρέμβουμε για να διασφαλίσουμε ότι η λεπτή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή θα διατηρηθεί με τη συμφωνημένη κυριαρχία όλων των εμπλεκόμενων εθνών», σημειώνει στην επιστολή ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης.

  • Διαβάστε εδώ όλη την επιστολή.