23 Αύγουστος 2020, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2020, 18:03

Απίστευτες εικόνες καταστροφής από την Κερασούντα (βίντεο)

  • Απίστευτες εικόνες καταστροφής από την Κερασούντα (βίντεο)
    Εικόνα από πλημμυρισμένο δρόμο στην περιοχή Ντερελί της Κερασούντας (φωτ.: EPA/BARIS ORAL SHUTTERSTOCK OUT)
  • Απίστευτες εικόνες καταστροφής από την Κερασούντα (βίντεο)
    Οικογένεια προσπαθεί να περπατήσει πάνω σε πέτρες που κλείσει τον δρόμο στο Ντερελί (φωτ.: EPA/BARIS ORAL SHUTTERSTOCK OUT)
  • Απίστευτες εικόνες καταστροφής από την Κερασούντα (βίντεο)
    (Φωτ.: twitter.com / anadoluagency)

Νεκρούς και αγνοούμενους έχουν αφήσει πίσω τους οι ξαφνικές πλημμύρες στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν ανασυρθεί πέντε άνθρωποι νεκροί ενώ 12 αγνοούνται.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές επλήγησαν η βόρεια επαρχία της Κερασούντας και οι γειτονικές της Ριζούντα και Τραπεζούντα.

Οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται, είπε ο Τούρκος πρόεδρος ευχόμενος το κακό να σταματήσει εδώ. «Στις αρχικές αναφορές που λάβαμε, είχαμε πέντε νεκρούς και γύρω στους 12 αγνοουμένους ως αποτέλεσμα των σφοδρών πλημμυρών. Ως κράτος, Θεού θέλοντος, θα ξεπεράσουμε τη ζημιά και την καταστροφή εδώ γρήγορα», πρόσθεσε.

Εικόνες από την Κερασούντα, έπειτα από τις ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις, δείχνουν τα νερά να παρασύρουν κτήρια και οχήματα σ' έναν δρόμο. Κάτοικοι και οικοδομικά μηχανήματα φαίνονται να καθαρίζουν δρόμους.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε πως η βροχόπτωση στην Γκιρεσούν ξεπέρασε 1,5 φορά τον μέσο όρο των βροχοπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια πλημμύρα», δήλωσε ο Πακντεμιρλί, προσθέτοντας πως «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Κερασούντα πως 133 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και πως υπηρεσίες αρωγής και αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για να βρουν τους αγνοουμένους.

Το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Ανακούφισης (IHH) ανακοίνωσε πως έστειλε μια ομάδα 40 ανθρώπων για να αρχίσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τις πληροφορίες για ολονύκτιες σφοδρές βροχοπτώσεις, προσθέτοντας πως ομάδες σε άλλες επαρχίες βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα. Η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή του Ντερελί μέσω του κεντρικού δρόμου αφού ποτάμια υπερχείλισαν στην Κερασούντα με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι.