23 Αύγουστος 2020, 16:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2020, 16:26

Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο λόγω κορωνοϊού, τι μάσκες θα δοθούν στα σχολεία (βίντεο)

  • Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο λόγω κορωνοϊού, τι μάσκες θα δοθούν στα σχολεία (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Tο σχέδιο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, δεδομένης της αύξησης κρουσμάτων κορoνοιού το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ανέλυσε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, στόχος είναι να προστατευτούν οι ζωές εργαζόμενων και πολιτών που συναναστρέφονται με το δημόσιο, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του.

Εξήγησε πως ήδη εφαρμόζεται εκ νέου το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και αναχώρηση των υπαλλήλων προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει απαραιτήτως να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Όσον αφορά του υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται να δουλεύουν «backoffice», δηλαδή σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση κοινού ενώ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός όπου υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητο θα εφαρμοστεί η τηλεργασία. Επιπλέον, εργαζόμενοι, οι γιατροί των οποίων επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο, θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους με ειδική άδεια.

Οι μάσκες για τα σχολεία
Ο Τ. Θεοδωρικάκος έκανε γνωστό πως αύριο θα βρίσκονται στην ΚΕΔΕ τα κονδύλια για τις μάσκες μαθητών και εκπαιδευτικών για τα δημόσια σχολεία, σημειώνοντας ότι θα δοθούν πάνινες μάσκες για πρακτικούς λόγους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θα ζήσουμε με τη μάσκα για αρκετούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. «Πρακτικά, δεν ήταν δυνατόν να δίνουμε κάθε μέρα μάσκα, γι αυτό επιλέχθηκαν πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που θα δοθούν δωρεάν μέσω της Ένωσης Δήμων. Θα εφοδιάσουμε τα παιδιά καταρχήν με δύο μάσκες και στη συνέχεια με τουλάχιστον άλλη μία», σημείωσε.

Σχετικά με το αν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης της νέα σχολικής χρονιάς, παρέπεμψε στην αυριανή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Νίκης Κεραμέως, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα.

Αδήλωτα τετραγωνικά
Όσον αφορά το ζήτημα των αδήλωτων τετραγωνικών, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης είναι η 31η Αυγούστου και δεν θα δοθεί παράταση. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δηλώθηκαν 21 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, από 1.050.000 συμπολίτες μας. Όπως είπε, εάν ένας πολίτης σκοπεύει να δηλώσει ένα μικρό τμήμα ενός αυθαίρετου εντός του Σεπτεμβρίου, η ρύθμιση του υπουργείου τον καλύπτει να το πράξει, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον μήνα.

  • Πηγή: skai.gr.