23 Αύγουστος 2020, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2020, 14:28

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία – Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

  • Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία – Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση AOZ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών)

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολυβικό μνημόνιο. Με τη ρηματική διακοίνωση, η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης:

  • Επί τις ουσίας, απορρίπτει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της.
  • Eπαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
  • Eπαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και εξαφανίζει «ουσιαστικά» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη για να συντηρήσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που αποτέλεσαν τη βάση του παράλογου τουρκολιβυκού συμφώνου και «εφηύραν» κοινά «θαλάσσια» σύνορα με τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα η Τουρκία υποστηρίζει πως τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη. Εν ολίγοις, η Άγκυρα απορρίπτει συνολικά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι κατ’ ελάχιστον λειτουργεί υπέρ της.

Την Τετάρτη η συμφωνία κυρώνεται από τη Βουλή
Η συμφωνία, μαζί με εκείνη με την Ιταλία, κυρώνεται από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (26/8), ενώ τη Δευτέρα 24/8 ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η Αθήνα, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος θα υπάρξει μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόσο τις αμέσως επόμενες ώρες μετά τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX όσο και μετά την κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.