22 Αύγουστος 2020, 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2020, 23:41

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο Βερολίνο με τη βοήθεια μιας γερμανικής ΜΚΟ

  • Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο Βερολίνο με τη βοήθεια μιας γερμανικής ΜΚΟ
    Στιγμιότυπο από την επιχείρηση μεταφοράς του Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο του Βερολίνου (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Η μεταφορά με ειδικό αεροπλάνο του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, που έγινε το Σάββατο (22/8) σε νοσοκομείο του Βερολίνου, είναι έργο μιας μικρής βερολινέζικης μη κυβερνητικής οργάνωσης, της Cinema for Peace (Κινηματογράφος για την Ειρήνη), γνωστής κυρίως για τους στενούς δεσμούς της με την ακτιβιστική ομάδα Pussy Riot.

«Η Cinema for Peace δεν έχει καμιά σχέση με τη ρωσική πολιτική», υπογραμμίζει ο επικεφαλής και ιδρυτής αυτής της ΜΚΟ Γιάκα Μπίτσιλ, ένας σλοβενικής καταγωγής παραγωγός του γερμανικού κινηματογράφου. Όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, «η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ ανησυχητική. Πήραμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα από τους γιατρούς ότι, αν δεν είχε γίνει η επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, θα είχε πεθάνει».


O Γιάκα Μπίτσιλ μιλά στους δημοσιογράφους (φωτ.: EPA /Clemens Bilan)

Μέσα σε μερικές ώρες, αυτή η ΜΚΟ κατάφερε να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και να ναυλώσει ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο για να πετάξει από τη Νυρεμβέργη (νότια Γερμανία) στο Ομσκ της δυτικής Σιβηρίας, όπου νοσηλευόταν σε κώμα ο 44χρονος πρώην δικηγόρος, ένας από τους πιο σθεναρούς επικριτές του Κρεμλίνου στη Ρωσία. Οι οικείοι του επιμένουν πως έπεσε θύμα «δηλητηρίασης».

Η Cinema for Peace διαβεβαίωσε πως πραγματοποίησε αυτή την «ανθρωπιστική αποστολή» έπειτα από αίτημα δύο μελών της ρωσικής ακτιβιστικής οργάνωσης Pussy Riot, κυρίως του Πιοτρ Βερζίλοφ. Ο τελευταίος είχε νοσηλευθεί το 2018 στο Βερολίνο, αφού είχε πέσει θύμα απόπειρας δηλητηρίασης στη Ρωσία. Η εν λόγω ΜΚΟ είχε ναυλώσει και τότε ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στο Βερολίνο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters.