22 Αύγουστος 2020, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2020, 20:58

Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ για το «Oruç Reis»

  • Νέα Navtex για το «Oruç Reis» – Η Τουρκία ζητάει και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών
    Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruç Reis» (φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου. Την Τρίτη (25/8) αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ εστάλη και επιστολή στον ΟΗΕ, για το «Oruç Reis», το οποίο πάντως τις τελευταίες ώρες βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλέει προς την κυπριακή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς ολοκληρώνεται αύριο η παράνομη τουρκική NAVTEX, με την οποία η Άγκυρα δέσμευσε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ
Στη δισέλιδη επιστολή της, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του «Oruç Reis» σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση Προσφυγικού). Ενέργειες που, όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».