22 Αύγουστος 2020, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2020, 12:31

Αλεξέι Ναβάλνι: Στο Βερολίνο ο Ρώσος πολιτικός ακτιβιστής που βρίσκεται σε κώμα

  • Αλεξέι Ναβάλνι: Στο Βερολίνο ο Ρώσος πολιτικός ακτιβιστής που βρίσκεται σε κώμα
    Το ασθενοφόρο που μετέφερε τον Αλεξέι Ναβάλνι από το νοσοκομείο σε αεροδρόμιο στο Ομσκ της Ρωσίας (φωτ.: EPA / MAXIM KARMAYEV)

Το ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο για την αεροδιακομιδή ασθενών που μεταφέρει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα αφότου, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπέστη «δηλητηρίαση», προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου που παρέχει πληροφορίες πτήσης αεροσκαφών Flightradar24. 

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charite της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σοβαρή, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο λίγο μετά την άφιξη του αεροπλάνου-ασθενοφόρου που τον μετέφερε για νοσηλεία στη Γερμανία.

Το ιδιωτικό αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία, προσγειώθηκε γύρω στις 08:47 τοπική ώρα (09:47 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Τέγκελ, στο βορειοδυτικό τμήμα του Βερολίνου.

Ο Ναβάλνι είχε διακομιστεί στο αεροδρόμιο του Ομσκ με ασθενοφόρο και το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε απογειώθηκε δύο ώρες αργότερα, διευκρίνισε δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν εκεί. Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, δήλωσε παράλληλα ότι η σύζυγός του Γιούλια βρισκόταν μαζί του.


Το αεροσκάφος που μετέφερε τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / KIRA YARMYSH / HANDOUT)

Ο Ναβάλνι, ο οποίος διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, κατέρρευσε την Πέμπτη ενώ επέβαινε σε αεροπλάνο που θα τον μετέφερε από την Σιβηρία στη Μόσχα, αφού ήπιε ένα φλιτζάνι τσάι, το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο. Οι σύμμαχοί του εξέφρασαν εξάλλου στη συνέχεια το φόβο ότι οι Αρχές μπορεί να προσπαθούν να καλύψουν τα στοιχεία για τον λόγο που αρρώστησε.

Το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Ομσκ στο οποίο νοσηλευόταν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι καθώς η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι είχε βελτιωθεί ελάχιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας έκρινε πως ήταν ακόμη πολύ ασταθής για να μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς σε άλλη χώρα. Αργότερα ωστόσο δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε αυτό, αφού οι Γερμανοί γιατροί που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν έκριναν ότι ήταν σε θέση να μεταφερθεί αεροπορικώς στη Γερμανία.