20 Αύγουστος 2020, 22:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2020, 22:28

Γερμανοί ακτιβιστές λένε ότι στέλνουν αεροπλάνο για να παραλάβει τον Ναβάλνι

  • Γερμανοί ακτιβιστές λένε ότι στέλνουν αεροπλάνο για να παραλάβει τον Ναβάλνι
    Ο Αλεξέι Ναβάλνι (φωτ.: EPA /Evgeny Feldman)

Ένα ειδικό αεροσκάφος για διακομιδή ασθενών, στο οποίο επιβαίνει μια ομάδα γιατρών ειδικευμένων στους ασθενείς που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, επρόκειτο να αναχωρήσει απόψε από τη Γερμανία για να παραλάβει τον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Cinema for Peace που εδρεύει στο Βερολίνο.

Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας και σύμφωνα με την οργάνωση αυτή ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος έχει πέσει σε κώμα.

Το 2018, η οργάνωση Cinema for Peace, η οποία ιδρύθηκε από τον Σλοβένο ακτιβιστή και κινηματογραφιστή Γιάκα Μπιζίλι, πήρε πρωτοβουλία ώστε ο ακτιβιστής Πιοτρ Βερζίλοφ να μεταφερθεί στο Βερολίνο για θεραπεία μετά από δηλητηρίαση που υπέστη στη Μόσχα. Μάλιστα, οι ακτιβιστές ανέφεραν ότι ο Βερζίλοφ, μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Pussy Riot, έχει ζητήσει να σταλεί αεροπλάνο για τον Ναβάλνι.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, μετά από αίτημα του Πιοτρ Βερζίλοφ, θα στείλουμε τα μεσάνυχτα ένα αεροσκάφος με ιατρικό εξοπλισμό και με ειδικούς γιατρούς με τους οποίους θα μπορεί να μεταφερθεί ο Ναβάλνι στη Γερμανία», ανέφερε ο Μπιζίλι σε δήλωσή του. «Είμαστε σε επαφή με τις Αρχές και ελπίζουμε ότι όλες οι άδειες για τη μεταφορά καθώς και μια ιατρική έκθεση για τον ασθενή θα δοθούν απόψε», είπε, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου είναι έτοιμο να του παράσχει ιατρική φροντίδα.

Κανείς, ωστόσο, στο νοσοκομείο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις.

Ο Μπιζίλι δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι το αεροπλάνο θα επέστρεφε από το Ομσκ το πρωί της Παρασκευής, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ναβάλνι θα ήταν σε καλή κατάσταση για να ταξιδέψει. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους, από τη νότια Γαλλία όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει ιατρική υποστήριξη στον Ναβάλνι εάν λάβει σχετικό αίτημα να το πράξει.

  • Πηγή: Reuters.