20 Αύγουστος 2020, 22:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2020, 21:24

Συνάντηση Χατζηδάκη-Πάιατ: Συζητήθηκαν FSRU, IGB και αμερικανικές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

  • Συνάντηση Χατζηδάκη-Πάιατ: Συζητήθηκαν FSRU, IGB και αμερικανικές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα
    Εικόνα από τα εγκαίνια έναρξης κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Συζήτηση για βασικά θέματα ενεργειακής πολιτικής έγινε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων συζητήθηκαν:

  1. Η συνεργασία 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος - Ισραήλ και ΗΠΑ) καθώς και τρόποι εμπλουτισμού της ατζέντας. Ο Κ. Χατζηδάκης πρότεινε την συμπερίληψη των ΑΠΕ στο πεδίο συνεργασίας.
  2. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και η πορεία εκτέλεσης των έργων. Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίσθηκε ακόμη μια φορά η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού και η πρόθεση στενής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τους κατασκευαστές, προκειμένου το έργο να παραδοθεί χωρίς καθυστέρηση.
  3. Στον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Τόσο ο Έλληνας υπουργός, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης εκτίμησαν ότι αυτό το σημαντικό και για τις δυο πλευρές έργο εξελίσσεται πολύ καλά και ότι θα έχει θετική επίδραση τόσο στο γεωστρατηγικό όσο και στο ενεργειακό πεδίο.
  4. Έγινε επισκόπηση των αμερικανικών ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο και διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση. Αμερικανικές εταιρίες όπως η ΟΝΕΧ και η Black Summit με τη βοήθεια της DFC (US International Development Finance Corporation), η Quantum Energy Partners,η National Energy, η General Electric, η Fortress, η Blink και η Tesla συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση.