21 Αύγουστος 2020, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2020, 10:30

Αυγουστιάτικη μαρμελάδα σύκο – Η αρωματική

  • Αυγουστιάτικη μαρμελάδα σύκο – Η αρωματική
    (Φωτ.: pixabay.com)

Επειδή τα σύκα είναι πολύ γλυκά, η ζάχαρη που χρησιμοποιούμε είναι πολύ πιο λίγη αναλογικά απ’ ό,τι σε άλλες μαρμελάδες. Ο κανόνας λέει να είναι η μισή σε βάρος από τα σύκα, αλλά αν αυτά που έχουμε είναι από πολύ γλυκιά ποικιλία, την φτιάχνουμε και με το ⅓. Έτσι, η μαρμελάδα σύκο είναι χαμηλού κόστους σχετικά, έχει ελάχιστο κόπο, υπέροχο άρωμα, και δεν υπάρχει λόγος να την αγοράζουμε έτοιμη.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό σύκα (ζυγισμένα μετά την προετοιμασία τους)
  • ½ κιλό ζάχαρη (ή και λιγότερη αν τα σύκα είναι πολύ γλυκά)
  • ⅓ κούπας νερό (ή κονιάκ ή λικέρ)
  • 2 ξύλα κανέλλας μήκους 3-4 εκ.
  • 6 καρφάκια γαρίφαλο
  • αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Διαλέγουμε ώριμα αλλά γερά σύκα που δεν έχουν ξινίσει. Τα πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κοτσανάκι και το μπρος μέρος τους. Τα ξεφλουδίζουμε, όσα μπορούμε. Αν το φλούδι είναι μαλακό, δεν είναι απαραίτητο να βγει.
  2. Τα κόβουμε σε κομμάτια (5-6), τα βάζουμε σε μεγάλη σχετικά και ανοικτή κατσαρόλα.
  3. Πάνω τους απλώνουμε τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το νερό. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μια ώρα. Αυτά κατεβάζουν τα υγρά τους (είναι αρκετά).
  4. Δένουμε σε ένα τούλι τα μυρωδικά (ή απλώς τα σκορπάμε στην κατσαρόλα).
  5. Βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε δυνατή φωτιά, και μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (κατά προτίμηση).
  6. Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία (από το 9 στο 7). Προσέχουμε να μην πιάσει, και όσο αρχίσουν να μαλακώνουν τα σύκα, τα κόβουμε με την κουτάλα σε πιο μικρά κομμάτια.
  7. Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι.
  8. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει (περίπου 50΄).
  9. Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από το μάτι.
  10. Αφήνουμε για κανένα μισάωρο και την μοιράζουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Διατηρείται ολόκληρο το χρόνο.
  • Πηγή: cretangastronomy.gr.