20 Αύγουστος 2020, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2020, 19:50

Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια – Πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ

  • Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια – Πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ
    Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ζάεφ-Αχμέτι για τον σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια (φωτ.: EPA / GEORGI LICOVSKI)

Με πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) για τέσσερα χρόνια, πλην 100 ημερών που θα αναλάβει πρόσωπο που θα προτείνει το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, θα πορευτεί η πΓΔΜ, μετά τη συμφωνία των δύο κομμάτων για κυβερνητικό συνασπισμό. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 19 υπουργούς, 7 λιγότερους σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ενισχυμένο ρόλο στη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναλαμβάνει ο Αλί Αχμέτι που ορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών.

Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ορίζει τον αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης αρμόδιο για οικονομικά ζητήματα, ενώ θα ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση θα αναλάβει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπούγιαρ Οσμάνι, τη θέση του οποίου στη νέα κυβέρνηση θα καταλάβει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής θα συνεχίσει να ασκεί ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Αλί Αχμέτι.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα έχει ισχνή πλειοψηφία στη νέα Βουλή, μόλις δύο εδρών, καθώς θα στηρίζεται από 62 βουλευτές (μόλις δύο παραπάνω απ΄όσους χρειάζεται για την διατήρηση της δεδηλωμένης). Τις επόμενες μέρες θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια του σκοπιανού Κοινοβουλίου.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ανταποκριτή Νίκο Φραγκόπουλο.