19 Αύγουστος 2020, 18:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2020, 18:39

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για Λευκορωσία και Τουρκία

  • Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με περιφερειάρχες μετά την έξαρση του κορονοϊού
    ς Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Τα περιστατικά στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Τόνισε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως υπογράμμισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές –συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων– για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Αρμένης.